Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Славчо Атанасов: На всяка цена президент и премиер трябва да намерят общ език помежду си в името на държавата

Мрежата

Славчо Атанасов: На всяка цена президент и премиер трябва да намерят общ език помежду си в името на държавата

Снимка:

Славчо Атанасов, Фейсбук

Сякаш България е орисана да има конфликт между двете институции през годините. Ще припомня така наречените Боянски ливади на покойния президент Желев, напрежението между президента Първанов и Станишев, Росен Плевнелиев също свали своето доверие от кабинета на Орешарски, а сега и Румен Радев прави същото. България е парламентарна република, но въпреки това се ръководи от двете институции, които сега отново влизат в остър конфликт. За стабилността на държавата е най-добре те да работят в синхрон.

Ще припомня, че един от основните принципи на международната и вътрешната дипломация е известен като „рицарски коридор“. Дори когато отношенията между държавите или между политическите партии са крайно влошени, те запазват един канал за комуникация. Съвсем скорошен пример за това е кризата между САЩ и Иран, които бяха на ръба на войната, след отстраняването на генерал Сюлеймани, но успяха да запазят комуникацията и успокоиха конфликта. Този принцип трябва да работи и в България.

И президент, и премиер изтърваха нервите си, но в името на държавата и нейната стабилност, трябва да намерят на всяка цена общ език помежду си. Защото структурата на институциите е пирамидална и напрежението на върха веднага се предава надолу, което не е в полза на никой. И двамата висши държавници трябва да намерят мъдрост, сила и добър тон в името на държавата.

Защото България е над всичко.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още