Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Сотиров: Радев да престане да шикалкави за РСМ

Мрежата

Сотиров: Радев да престане да шикалкави за РСМ

Сотиров: Радев да престане да шикалкави за РСМ - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила на Иван Сотиров

Радев трябва да престане да шикалкави и да обясни къде в Конституцията на РСМ има понятие държавотворен народ! Неговата демагогия стигна до там, че от една страна предлага да се впише българско малцинство в Конститиуцията на нашите съседи, от друга призовава съветниците на премиера да не говорят за българско малцинство в РСМ.

Ето какво пише в Преамбюла на Конституцията на РСМ: 

„Граѓаните на Република Македонија, Македонскиот народ, како и граѓаните кои живеат во нејзините граници кои се дел од албанскиот народ, турскиот народ, влашкиот народ, српскиот народ, ромскиот народ, бошњачкиот народ и другите…..“

Има ли нещо по-очевидно от това, че когато българите бъдат добавени на опашката в този списък, каквото е всъщност предложението на Радев, те ще придобият статут на малцинство? В Конституцията на РСМ се говори за македонският народ и за "части от други народи". Според предложението на Радев гражданите в РСМ, които се самоопределят като българи, трябва да минат в графата „части от други народи". Този опит за изчегъртване на идеята за общия произход и език на гражданите на РСМ, независимо от това дали днес се самоопределят като българи или македонци е в разрез с българския национален интерес.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети