Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Свиленски: Няма как позицията на България по отношение на РСМ да бъде променена в настоящата ситуация

Политика

Свиленски: Няма как позицията на България по отношение на РСМ да бъде променена в настоящата ситуация

Свиленски: Няма как позицията на България по отношение на РСМ да бъде променена в настоящата ситуация - Tribune.bg
Снимка:

БСП решава във вторник кого да подкрепи за нов управител на БНБ

„Позицията на БСП за Република Северна Македония не е променяна, това е част от коалиционното споразумение и няма как позицията на България да бъде променена в настоящата ситуация“. Това заяви председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски пред журналисти в парламента.

„Докато Северна Македония не изпълни ангажиментите си по договора за добросъседство, БСП няма да се съгласи тя да получи зелена светлина за преговори за членство в ЕС от България“, категоричен бе той.

Свиленски каза, че няма информация премиерът Кирил Петков лично да се е договорил да пуснем РСМ в преговорите за ЕС до юни.

Вчера лидерът на ИТН Слави Трифонов нападна чрез пост във Фейсбук Кирил Петков. Според Трифонов премиерът през цялото време се опитвал да заобиколи коалиционното споразумение и да отхвърли ветото на България без никакви условия. По думите му Петков желаел до края на юни да започнат преговорите между ЕС и Република Северна Македония „без да има никакви юридически гаранции за спазването на правата на българите в тази държава“.

„Чуват се информации, че се работи в посока до юни да бъде решен въпросът, но чисто технически, ако щете, няма как да се случи. Много неща има да се изпълняват по договора, които не са изпълнени“, посочи Свиленски.

Този вторник БСП ще вземе решение и кого от двамата кандидати - Андрей Гюров на ПП или Любомир Каримански от ИТН, да подкрепи за шеф на БНБ.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети