Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Стоянов: Военно-техническа помощ на Украйна не вкарва и няма как да вкара България във война с Русия

Мрежата

Стоянов: Военно-техническа помощ на Украйна не вкарва и няма как да вкара България във война с Русия

Стоянов: Военно-техническа помощ на Украйна не вкарва и няма как да вкара България във война с Русия - Tribune.bg

От Фейсбук профила на Димитър Стоянов

Една от най-много лансираните опорни точки по време на днешния дебат в Народното събрание във връзка с изпращането на военна и военно-техническа помощ на Украйна е, че България щяла да бъде вкарана във война.

Това е невярно. Войната е състояние на въоръжен конфликт между държави или такъв конфликт в рамките на една държава – това е класическата дефиниция. От гледна точка на днешния ден тя е изменена, тъй като може да включва квазидържавни субекти, паравоенни организации, милиции, бунтовници, наемници и т.н. Тя се осъществява чрез преки военни действия. Пълномащабното руско нашествие на 24 февруари 2022 г. беляза началото на войната на Руската федерация срещу Украйна, независимо че не бяха приети съответните актове от компетентните държавни органи. И тъй като в традициите на международното право войната е юридически факт е обвързана с много голямо количество обичаи, то т.нар. „декларация за обявяване на война“ не е задължително условие, нито пък резолюция на някакъв международен орган (например Съвета за сигурност на ООН). Война може да има и с фактически действия, които ясно отразяват намерение и поставят страните по оста „агресор-жертва“.

Оказването на военна и военно-техническа помощ на Украйна не вкарва и няма как да вкара България във война с Русия. Ако следваме тази логика, то вече осем месеца трябваше да сме в състояние на открита Трета световна война между Русия, Съединените щати, Великобритания, редица европейски държави, Иран, Северна Корея и Китай. Но не сме. Няма и как да бъдем. Защото война или се обявява, или започва с фактически действия като въоръжена атака или нахлуване.

България с решението си за военна и военна-техническа помощ ще изрази солидарност с нападната държава от една страна, а от друга ясно ще потвърди и своята принадлежност към евроатлантическото пространство, което е заело ясна позиция по повод агресията на Руската федерация срещу украинската държава.

В крайна сметка, преди да говорим по някаква тема, трябва да изчистим няколко неща – понятийната система и предпоставките. Идеята, терминът и философията на понятието „война“ има своите исторически, юридически и политически отражения. Както и дефиниции. Войната е възприета като юридически факт от гледна точка на международното право, което поражда определени последици – фактически и правни. Пораждала е и ще продължи да поражда докато човекът ходи по планетата, тъй като откакто има човек, има и война.

И България по никакъв начин не се въвлича във война с едно такова решение.

И, разбира се, един въпрос към БСП – по време на войната в Афганистан (1979-1989) България оказва военна подкрепа на Демократична република Афганистан срещу муджихидините. Те от друга страна се подкрепят чрез въоръжение от Съединените щати. България била ли е във война със Съединените щати, тъй като всички гореизброени действия са предприети от управлението на партията, за чийто приемник се възприема БСП?


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати