Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. „Най-добре е танковете да дойдат”: Когато Бойко Рашков работи в полза на Петър Младенов

Мрежата

„Най-добре е танковете да дойдат”: Когато Бойко Рашков работи в полза на Петър Младенов

Като следовател сегашният вътрешен министър кара Евгений Михайлов да подпише фалшиви показания

45 години стигат“* с това заглавие излиза на 9 октомври 2009 г. в. „Капитал“, припомня юристът Димитър Стоянов. Той ни връща към прочутата реплика „Най-добре е танковете да дойдат“, която коства поста на председателя на Републиката Петър Младенов. Видеото е заснето от режисьора Евгений Михайлов, който скоро след това е обвинен, че е монтирал записа.

Кадрите са излъчени по националната телевизия в предизборно студио на СДС чак на 14 юни. Младенов усилено отрича и обявява, че записът е монтаж и фалшификация. Започва следствие. Следовател по делото е Бойко Рашков, (познат през 2009 като шеф на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства). Той се опитва да застави Евгений Михайлов да подпише фалшиви показания. Назначена е експертна комисия от 34 души (специалисти по звука, криминалисти, логопед), която трябва да установи автентичността на записа и точните думи на Петър Младенов“.

Експертите стигат до извода, че записите са автентични, а ден по-късно Петър Младенов се сбогува с поста си.

Почитаеми г-н Рашков, сега изпълняващ длъжността служебен министър на вътрешните работи, опитвали ли сте да принудите Евгений Михайлов да подписва фалшиви показания и имало ли е опит за съставяне на фалшиви прокотоли по делото, заведено във връзка с репликата „Най-добре е танковете да дойдат" на Петър Младенов?“, пита Димитър Стоянов.

На 4 юли 1990 г. експертната комисия излиза с категорично заключение, че записът е автентичен. На 6 юли 1990 г. Петър Младенов подава оставка. Само следовател Рашков вече 31 години на милиционерската амбразура. Апропо, в скоро време мисля да припомня и историята около думите на следовател Богдан Карайотов „Ако Рашков изземе делото, той с най-голямо удоволствие ще го прекрати“ във връзка с делото по убийството на Андрей Луканов“, пише още Стоянов.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още