Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Евгений Михайлов: Сега ще чакам да видя какво ще стане с нас, „бившите хора“...

Мрежата

Евгений Михайлов: Сега ще чакам да видя какво ще стане с нас, „бившите хора“...

Евгений Михайлов: Сега ще чакам да видя какво ще стане с нас, бившите хора... - Tribune.bg
Снимка:

Разказ от Фейсбук профила на режисьора Евгений Михайлов

9.30 ч. сутринта, 4. 07. 1990 г.

Въвеждат ме в кабинета на Бойко Рашков за пореден разпит за „танковата касета“ с репликата на Петър Младенов „Най-добре е танковете да дойдат“. Предишният разпит беше 9 часа без прекъсване.

Следователят Рашков е зад бюрото си и още с влизането ми започва да крещи:

„Какво си мислите, вие, бе, копелета с копелета?“. Посяга към вестника, който е пред него и започва да налага дървения плот със сутрешния брой на в. „Демокрация“:

„Какво е това, беее, каквооо?“

Отговарям: „Нищо. Декларацията на първите свидетели, видяли записа 30 минути след заснемането му.“

„Няма да стане вашата, бе, нямааа!“ - продължава да крещи Рашков, който преди това в продължение на 20 часа ме е разпитвал и се е опитвал да манипулира показанията ми.

„Г-н Рашков, за тези свидетели ви казах още при първия разпит, но вие още не сте ги извикали. Нормално е да се плашат, че може да ги премахнете и за това излизат публично с имената си.“

Той побеснява още повече и устата му се запенва, но не може да произведе и звук.

Работа е там, че в този брой на в. „Демокрация“ излезе декларацията на сестрите Жени и Ягода Лазарови, които видяха записа още същата вечер и разбиваха на пух и прах ченгесарската версия, че записът е допълнително „манипулиран от американците по компютърен път“. Жени и Ягода бяха разнесли декларацията си и до всички тогавашни медии, но излезе само във вестник „Демокрация“.

Два дни по-рано, на 2 юли, на пресконференцията в 272 аудитория на СУ, която се предаваше директно по БНР, се бях заклел в децата си, че казвам истината и бях призовал П. Младенов да направи същото.

Експертната комисия от 34 специалисти по звук и картина, свикана от следствието заседаваше вече трети ден, но ченгетата се опитваха да манипулират заключението ѝ.

„Не може да стане вашата, не-мо-жеее! Ще видите какво ще стане с вас!“ - изкрещява за последно Бойко Рашков.

Същия ден, 4 юли 1990 г., следобед експертната комисия излезе с категорично  заключение, че записа е автентичен!

На 6 юли 1990 г. Петър Младенов подаде оставка! (историята е разказана с подробности в предаването ми „Минало (не)свъшено“)

Тогава не можех и да си представя, че през 2021 г.  комунистическият следовател Бойко Рашков ще стане зам.-министър председател и министър на вътрешните работи на натовска и европейска България.

Сега ще чакам да видя какво ще стане с нас, „бившите хора“...


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети