Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Тиранията на безпросветните глупаци не е новост, но не е била толкова опасна за здравето ни

Мрежата

Тиранията на безпросветните глупаци не е новост, но не е била толкова опасна за здравето ни

Снимка:

Недялко Недялков, Фейсбук

България, смятана за аутсайдер в ЕС, исторически прецаквана, омаломощавана икономически и териториално след всеки мащабен световен конфликт, се справя най-добре с пандемията. С най-малко жертви, най-малък брой заразени, и то в контекста на най-либералните „извънредни“ мерки.

Без полицейски час, без блокада на хората по домовете им, без намеса на армията, без тотално карантиниране на градовете, без спиране на самолетни полети и влакове, без колосални глоби.

Това не е парадокс, а система от фактори. Генотип, възпитание, интелигентност. Похвална дисциплинираност на хората като цяло, доброволно социално изолиране на отделния индивид от неговата семейна или професионална общност.

Българите се оказват осъзнато отговорни, разумни, морални, съпричастни.

Власт и народ като никога са едно цяло, а не в инатлива антитеза. Правителството действа адекватно и наистина Борисов заслужава да чуе поне едно „благодаря“ за денонощния труд, който полага в името на оцеляването ни.

Не говорим за елейни комплименти. Говорим за обозрима реалност, нещо, което усещаме със сетивата си в смутното време.

Борисов налучква баланса между рестрикциите и гражданската свобода. Успява да се движи в златната среда и атестация за успеха му е невижданото одобрение и доверие към него и кабинета, измерено от няколко поредни социологически проучвания.

Но всяко блато, уви, си има тиня.

Няколко хиляди „софиянци“ в близките часове отново ще щурмуват КПП-тата в органичен изблик да се наядат и напият в селските си имения. Или в криминално работещите „къщи за гости“ по гори и поляни.

Сякаш не го направиха само преди седмица, на Великден.

Сякаш много са се преработили, преуморили и сякаш постоянно не пищят, че са останали без пари и занятие.

Бедни, бедни, но кръстосват държавицата надлъж и надлъж, харчат за бензин и освинване, нехаят за санитарните мерки и надуват чалгата до дупка. Успокояват се с проповедите на Мангъров за „стадния имунитет“ и хипнозата на Слави Трифонов, че всъщност епидемия няма. Цялата работа е постановка, схема на Борисов да краде. Авторитети за тези хора са хейтърите от фейсбук, които се заканват да разстрелят Мутафчийски.

И пак заради тях сега ще треперят останалите - огромното мнозинство, нормалните и отговорни българи, които са се залостили по домовете си, носят покорно маски и съпреживяват драмите и битките на лекарите и медсестрите от първа линия.

Нима на тях не им се излиза "на зелено"? Не им се хапва прясно агнешко? Не им се катерят планини? Нима не искат да поспортуват с децата си и да прегърнат възрастните си родители?

Тиранията на безпросветните глупаци не е новост по тези ширини. Но може би никога не е била толкова опасна за здравето ни.

България, смятана за аутсайдер в ЕС, исторически прецаквана, омаломощавана икономически и териториално след всеки...

Публикувахте от Недялко Недялков в Четвъртък, 30 април 2020 г.  

Коментари (2)

инфо Частната лаборатория на доц. Мангъров е взела близо 300 000 лв. държавна помощ.
01.05.2020 14:22 / Отговор
Бай Гроздан А-а-а-а, малко са, малко са! Мангърков може и 300 000 000 лв. да вземе! К‘во му пречи – ни акъл, ни възпитание?
02.05.2020 15:54

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още