Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Труд: Следващият кандидат-кмет на София, Борис Бонев дори не е в топ 3

Мрежата

Труд: Следващият кандидат-кмет на София, Борис Бонев дори не е в топ 3

Труд: Следващият кандидат-кмет на София, Борис Бонев дори не е в топ 3 - Tribune.bg
Снимка:

Амбицията на 34 – годишния Борис Бонев да започне политическата си кариера, окупирайки  директно позицията кмет на София не е тайна за никого. Но дали ще се сбъдне мечтата му в следващия мандат?

Според запознати Бонев е последен на опашката от кандидат-кметове, които биха могли да бъдат издигнати от така наречените жълтопаветни партии ДБ и ПП. За съжаление, младият общинар е известен предимно с манталитета си да изнудва и заплашва всички, включително менторите си. Според медийни публикации Бонев е вкаран във всички възможни комисии и бордове в Столична община, откъдето си докарвал заплата между 5 и 7 хиляди лева на месец. Този комфорт му е бил осигуряван не от кой да е, а от най-големите му политически врагове – ГЕРБ.

Личности като настоящите районни кметове Трайчо Трайков и Георги Илиев са сред фаворитите на ДБ. Имената им отдавна са спрягани като потенциални кандидат-кметове на София. И двамата са изключително уважавани личности, познати на обществото в последните години. Въпреки отдадеността им към партията им и сериозния им управленски опит обаче, друг е абсолютният фаворит, който обединява зад себе си както ДБ, така и ПП. Най-важното е, че въпросният господин се ползва с доверието и възхищението на сивия кардинал Иво Прокопиев и неговите медии. Което го прави победител. Разбира се, не бива да се подценяват конкуренти като  станалия вече професионален служебен министър Атанас Пеканов – младата надежда, на която залага Румен Радев.  

Кой има сериозни шансове да стане следващият кмет на София?

Неговото име е архитект Любомир Георгиев. По-добрата версия на Борис Бонев. Млад, но не прекалено наивен. Изключителен професионалист в сферата на градоустройството с голям професионален опит. Имал е своите сблъсъци с недъзите в управлението на Столична община, но никога не е влизал в махленски свади с кмета Йорданка Фандъкова. Кариерата му не се гради върху колажи с пачки и павета, нито с акции с димки. Дори на снимките си в социалните мрежи изглежда като човек, на който може да се има доверие.

Архитект Любомир Георгиев е роден през 1981 г. в СофияАрхитект Любомир Георгиев е роден през 1981 г. в София

Той завършва средното си образование в Шотландия през 2000г. и започва да учи архитектура в IUAV във Венеция (Италия). Дипломира се с магистърска степен през 2007г. от TU в Делфт (Холандия). След завършването си работи като архитект в Manzelle Studio ди Architettura (Венеция), ЛП Консулт (София), Claus ен Kaan Architecten (Амстердам), MVRDV (Ротердам) Абонамент Turenscape (Пекин).

Любомир Георгиев е прекарал повечето от половината от живота си извън България, но в последните години заема все по-активна позиция по теми, свързани с архитектурата и градската среда в България.

Участвал е като лектор в различни конференции в Европа и има богат опит като проектант и ръководител на мулти-дисциплинарни екипи.

Между 2014 и 2016 е директор на One Architecture Week. От началото на 2017 г. до края на 2019 г. Любо Георгиев ръководи екипа, който координира и съ-авторства съставянето на дългосрочната Визия за София. Успоредно с това, между 2017 г. и края на 2021 г. той е директор на Софияплан – звеното на Столична община за стратегическо и пространствено планиране.

Трайчо Трайков – министър, кандидат за президент, общинар, кмет

Трайчо Трайков е най-възрастен от четиримата потенциални ДБ кандидати, но е и с най-голяма експертиза. Политическата му кариера започва в първия кабинет на Бойко Борисов, откъдето обаче е уволнен.  

Трайчо Трайков, роден през 1970 г в София, по произход е македонски българин Трайчо Трайков, роден през 1970 г в София, по произход е македонски българин

Завършва средното си образование в Първа английска езикова гимназия, София през 1989, а висшето – в УНСС със специалност „Международни икономически отношения“ през 1994. Впоследствие специализира по финансов анализ и мениджмънт в Австрия и Германия.[3] Той започва кариерата си в една от първите специализирани консултантски компании с фокус на Източна Европа, а впоследствие се присъединява към една от големите европейски консултантски фирми, Roland Berger. Там той се присъединява към екипа на своите клиенти EVN Group. Работи в EVN от 2005 до 2009 по мениджърски и проектни задачи в рамките на дейността в България на австрийската група за услуги в областта на енергетиката и опазването на околната среда.  

Има 25 години трудов опит като частен предприемач, министър на икономиката, енергетиката и туризма в кабинета “Борисов”, висш мениджър, инвестиционен банкер и стратегически консултант. Водач на листата на ДБ с кандидати за общински съветници през 2015 г.  

През 2016 година е издигнат за кандидат президент от Реформаторския блок. Кмет на район “Средец” от 2019 година. Има 2 деца.

Георги Илиев от „Слатина“ – лицето и портфейла на Да, България

Жоро Илиев е най-големият спонсор на „Да, България“, който е изключително харесван сред съпартийците си, защото е инициатор и активен участник в големи протестни акции. Илиев е симпатичен и добронамерен човек с дълга до кръста коса и 4 (четири деца). Но сам се спъва в развитието си, защото се изказва наивно срещу сивия кардинал Иво Прокопиев. Георги Илиев – кмет на район „Слатина“, както е известен в социалните мрежи, не се свени да обявява на всеослушание, че именно той е следващият кмет на София.  

 

Георги Илиев е роден в София през 1974 г. Георги Илиев е роден в София през 1974 г.

Завършва 31. училище „Иван Вазов“. Има бакалавърска степен по търговия от Делхийския университет и магистърска степен по бизнес администрация от Нов български университет.

До избирането му за кмет на столичния район „Слатина“ през 2019 година се е занимавал с бизнес. От 1997 г. е предприемач в областта на рекламата и международната търговия и производство на безалкохолни и слабоалкохолни напитки. Съдружник, управител и мениджър бизнес развитие в няколко компании в държави от ЕС. Има 4 деца.  

Още преди да се занимава с политика, пътува по света близо 20 години. Живял е в Чехия, Австрия, Италия, за да основе бизнеса си. Известен е и като най-големият спонсор на “Да, България”. Член е на ръководните структури на партията.

И накрая: Борис Бонев

Каквото и да кажем за „Спасителя на София“ ще бъде малко. Интересно дали потенциалът му няма да бъде претопен, ако начело на Общината застане някой от тримата фаворити, с които делят общ електорат? Ще почакаме и ще видим.

Борис Бонев е роден през 1988 година в СофияБорис Бонев е роден през 1988 година в София

Един от основателите на „Спаси метрото“ и „Спаси София“. Кандидат-кмет на София на местните избори през 2019 г. и общински съветник през мандат 2019 – 2023 г. в Столичния общински съвет.

Завършва Френската гимназия, а след това двойна бакалавърска програма по бизнес администрация и икономика в Софийския университет и университета Лил 2. Продължава следването си във Франция, завършвайки две магистратури – Икономика и управление и Иновации и управление на технологиите в университета Париж 1 Пантеон Сорбона. В Париж работи в счетоводния и продажбения отдел на General Electric; управлява големи проекти в Carrefour.

От 2009 г. е модератор на българската секция на най-големия международен форум за строителство и архитектура.

През 2015 започва работа като експортен мениджър в компанията производител и дистрибутор на био продуктите Roobar. 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати