Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Борислав Цеков: Поведението на Петков е свидетелство за повишен риск от злоупотреба с власт и корупция

Мрежата

Борислав Цеков: Поведението на Петков е свидетелство за повишен риск от злоупотреба с власт и корупция

Снимка:

От профила във Фейсбук на Борислав Цеков, доктор по конституционно право, директор на Център за Нова Европа

Кирил Петков е бил назначен за министър в нарушение на императивното изискване на Конституцията, според което депутати, министри, президент и вицепрезидент трябва да имат САМО българско гражданство. Решението е очаквано и безспорно. КС защити върховенството на Конституцията от политическа злоупотреба и правен нихилизъм.

Между нас - конституционалистите (ние сме няколко души извън КС, които сме експертно легитимирани в науката или практиката и говорим публично по тази материя) никога не е имало какъвто и да е спор или съмнение, че решението на КС ще бъде именно такова, след като бяха установени фактите. Казвам това, защото често чувах в последните месеци някой да казва по случая, че било имало "спорове между юристите". Не! Никакви спорове не е имало между юристите, които са компетентни в областта на конституционното право. Имало е мнения (правно несъстоятелни!) на юристи, които са специалисти в други материи - професори по търговско право, адвокати по семейни, стопански и правозащитни въпроси, нотариуси и пр., част от които политически мотивирани. Ще илюстрирам защо тяхното мнение беше и е ирелевентно и естествено, както показа и КС, необосновано и неправилно. Когато ще се прави сърдечна операция се събират сърдечните хирурзи и определят "първо, второ, трето...". Това, че някой медик "Уши, нос, гърло", травматолог или зъболекар, е решил да изразява различно мнение от сърдечните хирурзи за сърдечната операция не създава нито спор, нито дискусия - просто говорят хора, които не са специалисти в материята и следователно тяхното становище е без значение.

Понеже се наслушах на откровени глупости по казуса, сега когато всичко приключи ще подчертая отново няколко ключови пункта, които трябва да се знаят от всички, за които върховенството на правото и на Конституцията за висша ценност:

Първо, нищо в публичното право (и това се учи още началните курсове!) не се случва по едностранно волеизявление на лицето. Това, че Петков си е подал заявлението за отказ дава само началото на процедурата и нищо повече. Общото правило е, че винаги е необходим акт на компетентен държавен орган. Така и с канадското гражданство на Кирил Петков - канадският закон (чл. 9) е кагегоричен: гражданството се прекратява с акт на съответния министър, който се нарича сертификат за прекратяване на гражданството и действа занапред, а не със задна дата.

Второ, Конституцията трябва да се спазва от всички - от царя до пъдаря. Това, че някой смятал, че забраната за двойно гражданство било "архаична" може да е предмет на политическа белетристика или опит за научна статия, но не и аргумент да не се спазва Конституцията. Следва да се подчертае в същото време, че забраната за двойно гражданство е необходима с оглед охраната на държавния суверенитет. Искате да се напълни с депутати и министри с двойно (турско или македонско) гражданство? Или някой отвън да ни прати някой чужденец тип Саакашвили, който беше грузинец, но по външно настояване му дадоха украинско гражданство, за да го включат в управлението в Украйна?

Трето, чуха се призиви КС да бил тълкувал разширително нормата за двойното гражданство, за да се отворела вратата на лицата с двойно гражданство към управлението. Трябва да се знае, че КС не може и никога не е тълкувал разширително, защото няма конституционен мандат да дописва Конституцията. Това е азбучно положение! Конституцията трябва да бъде тълкувана в духа на оригиналния смисъл, вложен от конституционния законодател, а не да бъде дописвана според политическите и идеологически убеждения на съдиите, което би съставлявало порочното явление на т.нар. съдийски активизъм.

Четвърто, чу се и потресавощото правно невежество, че видите ли всички сме били с двойно гражднство, защото сме били и граждани на ЕС. За подобно изказване студент по право трябва не просто да получи двойка, а да бъде изгонен от изпита по право на ЕС или по конституционно право. Пояснявам: гражданството на ЕС няма самостоятелен характер, защото ЕС не е държава, не е федерация, а съюз на суверенни държави. То има само факултативно значение, като допълнение към националното гражданство.

Пето, чу се и всякакво дърдорене, че Сакскобургготски или пък депутатите от ДПС били имали двойно гражданство. Не, никога български депутат, министър, президент или вицепрезидент не е имал двойно гражданство. За любопитните - Сакскобургготски винаги е имал само българско гражданство и това беше доказано, вкл. от властите в Испания и Италия, преди да стане министър-председател. Имал е известно време "нансенов паспорт" на ООН, като бежанец, а после му е издаден паспорт от Кралство Испания, в който изрично е записано, че е без испанско гражданство.

Шесто, твърденията, че трябвало КС да изслуша лично Кирил Петков са правно несъстоятелни. Конституцията и Законът за КС посочват изчерпателно кои са делата, по които може да има лично излушване. Делото за президентския указ не е сред тях. Никой обаче не е пречил и не би възразил, ако Петков беше изпратил свое писмено становище по делото. Имаше два месеца, но не го стори. Твърденията за нарушени права, съдене в Страсбург и прочие нямат правна база и са по-скоро политически мотивирани или просто адвокатски мнения в услуга на клиент.

Седмо, твърденията, че КС влияел на изборите са абсолютно неприемливи. Политическата и партийна целесъобразност нямат място в конституционната юриспруденция. Не може да се толерира нарушаване на Конституцията на най-висше държавно ниво - това ерозира в дълбочина правовата държава и върховенството на самата Конституция.

Опитите за политически натиск от Кирил Петков и неговата партия спрямо КС са опасен прецедент, който трябва да бъде остро осъден. Непочтено е! И поставя въпроса - един човек, който бидейки облечен в публична власт като министър, гази Конституцията без да му мигне окото, дали със същата лекота не би погазил който и да е закон. Подобно поведение е свидетелство за повишен риск от злоупотреба с власт, корупция и клиентелизъм.  

 


Коментари (1)

attropo Дано го прочетете и малко си напънете тролските мозъчета,черве и чалга-прУтестни тролчета,които ни заливахте с вашите *писания*!
Това,че ви плащат от *кенефник* на прукопиефъ и *мъдиъпул* на крадливата стояна да дращете,сега се обърна против вас.
И да ви попитам с онази,НЕлюбима ви фраза - БОЛИ ЛИ,БОЛИ ЛИ?!?
27.10.2021 15:00 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема