Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Цеков: Решението за канене на дипломати е изцяло политическо

Мрежата

Цеков: Решението за канене на дипломати е изцяло политическо

Цеков: Решението за канене на дипломати е изцяло политическо - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила на юристът Борислав Цеков

Въпросът дали и в какъв формат да бъдат канени представители на дипломатическия корпус на откриването на новоизбраното Народно събрание не е "протоколен", както твърди някакъв партиец от БСП, а изцяло политически и държавен въпрос. Няколко неща, с които трябва да сме наясно по тази тема.

Първо, никакъв „протокол“ не задължава Парламента да кани дипломатическия корпус на откриването. Това е изцяло в преценката на самия Парламент. Има такава практика в предходни легислатури, но това не ангажира по никакъв начин всяко следващо Народно сьбрание.

Второ, дали да кани всички посланици "от А до Я" или да селектира по опрелелен критерий - например: само държави-членки на ЕС и НАТО; или да бъдат изключени държави, които са обявили България за "неприятелска държава" (какъвто е случаят с Русия) - това е въпрос на суверенна преценка на НС, напълно допустимо е и не нарушава никакъв "протокол", нито Виенската конвенция за дипломатическите отношения.  Важното е да има ясен критерий и аргументи. Това е предмет на суверенна преценка на Народното сьбрание, което може да реши да даде определени политически знаци и дипломатически сигнали чрез такава покана.

Въобще, въпросът е изцяло политически и не може да бъде подменян с "протоколни" и технически съображения. Няма "протокол", който да стои над Народното събрание, като политически форум на нацията.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати