Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Цеков: Решението за канене на дипломати е изцяло политическо

Мрежата

Цеков: Решението за канене на дипломати е изцяло политическо

Цеков: Решението за канене на дипломати е изцяло политическо - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила на юристът Борислав Цеков

Въпросът дали и в какъв формат да бъдат канени представители на дипломатическия корпус на откриването на новоизбраното Народно събрание не е "протоколен", както твърди някакъв партиец от БСП, а изцяло политически и държавен въпрос. Няколко неща, с които трябва да сме наясно по тази тема.

Първо, никакъв „протокол“ не задължава Парламента да кани дипломатическия корпус на откриването. Това е изцяло в преценката на самия Парламент. Има такава практика в предходни легислатури, но това не ангажира по никакъв начин всяко следващо Народно сьбрание.

Второ, дали да кани всички посланици "от А до Я" или да селектира по опрелелен критерий - например: само държави-членки на ЕС и НАТО; или да бъдат изключени държави, които са обявили България за "неприятелска държава" (какъвто е случаят с Русия) - това е въпрос на суверенна преценка на НС, напълно допустимо е и не нарушава никакъв "протокол", нито Виенската конвенция за дипломатическите отношения.  Важното е да има ясен критерий и аргументи. Това е предмет на суверенна преценка на Народното сьбрание, което може да реши да даде определени политически знаци и дипломатически сигнали чрез такава покана.

Въобще, въпросът е изцяло политически и не може да бъде подменян с "протоколни" и технически съображения. Няма "протокол", който да стои над Народното събрание, като политически форум на нацията.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати