Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Василев е несъгласен с „колянопреклонната позиция” на Радев за ПСА

Мрежата

Василев е несъгласен с „колянопреклонната позиция” на Радев за ПСА

Снимка:

БСП никога не са изразявали мнението на софиянци

От Фейсбук профила на Илиян Василев

Президентът маркира червената линия на своята еманципация от Кремъл - днес заявил, че е против преместването на ПСА, защото като всеки паметник и той бил свидетел на времето си.

Това че БСП отново са притихнали по живковски си е техен проблем, но БСП никога не са изразявали мнението на повечето софиянци.

И точно на кое време е изразител ПСА, та трябва да го пазим?

Да започна с това, че Борисов е в същата лига, вероятно поради това и Радев е сметнал, че точно по тази тема Бившият не може да го надцака.

Има всякакви паметници, но има и такива които унижават, защото стърчат над националната памет и националните герои, именно за да демонстрират подчиненост на България на Русия. В същност доказателството е и във вчерашните думи на Румен Радев, които ТАСС цитира обилно, че е против преместването на паметника.

Премахването на ПСА е като аборт след изнасилване. Той е символ не само на разделението на нацията, на безправието които лиши от живот, богатство много честни и достойни българи, даде възможност на тогавашни калинки, точно както това сториха по време на Борисовото управление да управляват в интерес на чужда сила. ПСА е причината не само за тези 45 години тоталитарна власт, но и на тези 30 години катастрофирал преход, който ни остави на последно място в Европа по практически всички показатели които маркират благоденствие, сигурност, развитие и перспектива - и като индивиди и като нация.

Еманципацията ни от Русия ЗАДЪЛЖИТЕЛНО минава през преместването и на ПСА и на другите символи на окупацията ни - като паметника на Альоша и неговите аналози в големите и малки български градове. Най-високите паметници, най-централните улици трябва да бъдат на българските герои от историята ни. Без тези приоритети в общественото и личното само съзнание ние няма да сме завършили процеса на изграждането си като нация.

Тъй като по понятни причини имам знания по темата - не, няма никакви международни договори, които да ни задължават да пазим този паметник. Той няма статут на военен паметник и никакъв двустранен договор не може да препятства преместването му, ако има воля за това.

Още по-недостойно е това мнение да идва от държавния ни глава, от генерал от българската армия, тази същата армия, в която високия пример и морал се дава от истинските герои, водили реални битки, като генерал Иван Колев, генерал Владимир Вазов и стотици други генерали и офицери, които никога не са поставяли пред България и нейните герои преклонението си пред други царе и генерали.

Именно защото Борисов и Радев са на едно мнение, това е именно Статуквото, след като Бившия 15 години блокира решение на СОС от 1993 година, заявявам категоричното си несъгласие с колянопреклонната позиция на Румен Радев. Отношението към ПСА е симптоматично за желанието изобщо да се отстояват националните интереси - защото там където скланяш глава за да приемеш присъствието на чуждата армия, следва и овчедушието към тероризма на агенти на военното разузнаване на тази армия, към корупцията с източник Москва, към проектите чрез които ни крадат.

Време е софиянци да се произнесат и на обвързващ референдум по темата, защото очевидно няма достатъчно държавни мъже които да поемат отговорност.

Никога няма да се примиря че най-високия паметник в столицата е на чужд войник с оръжие насочено срещу нас, за да напомни че винаги може да се върне.

И още един паралел - тези които легитимират паметника и окупацията ни от Червената армия, признават за легитимна и окупация на Крим от Русия. И по тази тема Радев и Борисов са практически на едно мнение.  


Коментари (9)

Тартаковер Този, който е бивш посланик в Москва, да говори срещу тях е доста срамно, но българския политик е ампутиран от срам и съвест. Този пък, двойно.
На тази възраст бих го посъветвал вместо да се занимава с ПСА, да направи на себе си ПСА-тест. Сиреч да си провери простатата. Злобното му старческо бълнуване е показател, за две неща и първото е точно това, да има проблеми с отделителната система.
Второто е по наблюдения на големия писател Съмърсет Моъм. Той е забелязал, че старци които са имали редовен полов живот на млади години, запазват по-мек и сговорчив характер с остаряването. Обратно-онези пренебрегвани от жените се втвърдяват и стават нервни и зли старци.
Всъщност по това си правя наблюдения и за някои често появяващи се коментатори тук. Те сами се издават.
16.05.2021 13:10 / Отговор
attropo ПРОСТАКО,май си се заразил от езика на тошко африкански?
Или *твоят приятел* не само е мек,ами и критично смален!
Къде се пръкнахте такива умно-красиви недоразумения на Природата!
16.05.2021 13:48
Съмърсет Моъм. наистина е имал предвид злобни старчета, като този Тартаковер - не е спрял да плюе достойните българи...
16.05.2021 16:45
Татулова Сашко, много бързаш с "Бившия"! А и аналогията с "Главния" е ниска топка!
Ако България влезе в еврозоната, тоя паметник ще падне символично и бутането му или по-цивилизованото му преместване ще бъде просто формалност!
Очевидно нагнетяването на напрежение по тази тема говори, че без окупацията на Червената армия май сценария за "изчегъртване" ще търпи промени! Значи Борисов бута паметника, Путин побеснява и Черепа печели!
Да не се и заблуждаваме - в други времена хора като Сашко са висели по дърветата и са им викали предатели!
Днес са лустросани инфлуенсъри, посредници и лобисти, които вършат същата мръсна работа с подходящи провокации и умело натискане на везните в една или друга посока!
ПСА или МОЧА не бива да бъде разрушен преди за България пътят по европейската магистрала да е станал необратим, понеже ще подлъже гражданите, че дългата ръка на ДС е станала по-къса! Време е да спрем да правим една и съща грешка!
16.05.2021 13:27 / Отговор
Българин Браво много точно казано!
Препоръчвам ви да прочетете мнението на Господин Михаил Вешим гл редактор на в стършел от 15 май във factor.bg!
Много добре казано за размисъл и тревога!
Дано българите го осъзнаят какво се готви от оста Радев / олигарси / Проруски кръгове!
Факт 46 руски дипломати във България руско посолство срещу 14 във Русия Българско посолство! ( Източник пак factor by 16 Май
16.05.2021 14:52
ЗАЩО??? Г-н Василев,
след като решението за отстраняване на паметника е от 1993 г. защо не е изпълнено още тогава, защо не е изпълнено при управлението на Костов, с пълно мнозинство в парламента и всички власти на СДС и то по време на управлението на демократа (в сравнение с последвалото) Елцин, а прехвърляте вината на Борисов след 12 години снишаване, и когато Русия е управлявана от диктатора и военолюбец Путин?!?
16.05.2021 13:30 / Отговор
attropo Има си решение,ако трябва да се направи и референдум - всички такива *паметници* трябва да се ИЗЧЕГЪРКАТ от България!
Да не намали до минимум персонала в посолството ни в *Мордовия*,същото да изискаме и от това в София - не ни трябват пияни рушляски шпиони!
16.05.2021 13:50 / Отговор
кесо Точно Василев да се прави на изненадан от позицията на руската подлога Радев към Русия и паметника на съветския окупатор е чисто дебелоочие. Той много добре знае какви са позициите на Радев към путинова Русия и всичко свързано с нея и СССР. Знае, както всички ни, че той е нейно протеже и назначение /за което и Борисов има огромна вина и съучастие/. Така че лицемерното му "недоумение" от позицията на Радев е смешно и крайно неубедително. За изумление на всички, които смятахме на Василев за един от най-разумните представители на демократичната десница, той цяла година бе до Радев и активно участваше в подготовката и провежсдането на държавния и конституционен преврат на Радев и мракобесните комунистическо-кремълски кръгове около него.
16.05.2021 14:42 / Отговор
Как така? Уважаеми "Кесо", как може да не сте провидяли отдавна какво представлява агент Сашо11 (Ил. Василев), поне от 2019 г., когато именно той публично изкова схемата за взаимодействие между БСП и ДБ на местните избори в София: подкрепа на ДБ за Маямата срещу подкрепа на БСП за 8 районни кметове на ДБ?
16.05.2021 16:08

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още