Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. В.„Марица“: Слави Трифонов връща мандата, иска предсрочен вот

Мрежата

В.„Марица“: Слави Трифонов връща мандата, иска предсрочен вот

Снимка:

Слави Трифонов вече е взел категорично решение да бойкотира опитите да се състави правителство от новия парламент, научи в.„Марица“. Като втора сила „Има такъв народ“ ще получи мандат от президента Румен Радев за сформиране на кабинет, ако победителят ГЕРБ не успее да го направи. Партията на шоумена обаче вече е поела курс към предсрочни избори, които се надява да спечели.

Затова Трифонов ще върне веднага обратно мандата. Президентът ще го предложи на още една партия по негов избор, но на практика опитът е обречен. Това означава, че още преди клетвата на новите депутати със сигурност се върви към служебен кабинет и повторен парламентарен вот, който може да съвпадне с президентските избори.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи опит да избегне този сценарий, като още в изборната нощ предложи да се състави експертен кабинет, който да изведе страната от пандемията. Идеята му обаче не срещна никаква подкрепа от другите пет партии в новото Народно събрание.

Първи от „Има такъв народ“ декларираха, че е изключено да влизат в някакви договорки с БСП, ГЕРБ, ДПС. Същото направиха и другите протестни формации – „Демократична България“ и „Изправи се!Мутри вън“. „БСП няма да подкрепят никакво правителство, предложено от ГЕРБ - с или без Борисов, с експерти или с политици“, заяви вчера и лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Единствено ДПС се въздържаха от коментар на идеята за експертен кабинет, но дори евентуална тяхна подкрепа е крайно недостатъчна.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още