Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Янков: Смущаваща е логиката, че сътрудничество между ГЕРБ и ДБ ще е пагубно за ДБ

Мрежата

Янков: Смущаваща е логиката, че сътрудничество между ГЕРБ и ДБ ще е пагубно за ДБ

Янков: Смущаваща е логиката, че сътрудничество между ГЕРБ и ДБ ще е пагубно за ДБ - Tribune.bg
Снимка:

 От Фейсбук профила на Никола Янков

 Изглежда огромната част от хората, които са против сътрудничество на ДБ с ГЕРБ за подкрепа на едно правителство, са убедени, че такова сътрудничество - независимо от целите му да се постигнат стратегически национални приоритети - ще е пагубно за ДБ. Тази логика смущава. Ако такова правителство е успешно при постигането на стратегическите национални приоритети - членство в еврозоната и Шенген, пълноценна интеграция в НАТО и гарантиране на националната сигурност, откъсване от зависимостите към Москва и гарантиране на енергийната ни сигурност, постигане на растеж чрез стимулиране на частните инвестиции, увеличаване на чуждите инвестиции и т.н. - то ДБ би следвало да спечели сериозни политически дивиденти от това.

И да се легитимира като доказала се на практика - а не само на думи - системна дясна партия, с визия, претенции и възможности да управлява страната самостоятелно. Но тук всъщност е заровено кучето - хората, които са против сътрудничество на ДБ с ГЕРБ, НЕ ВЯРВАТ, че такова правителство може да бъде успешно. Защото не вярват, че лидерите на ДБ и представителите на ДБ в управлението биха могли да се справят със сложната задача 1) да държат ГЕРБ "под контрол", и 2) да свършват бързо и професионално работата, необходима за постигането на националните ни приоритети. Противниците на такова сътрудничество са убедени, че в ДБ в момента няма хора, които да издържат на "чара" на Бойко Борисов. Предполага се, че едно такова взаимодействие неминуемо ще "замърси" или корумпира ДБ. Както стана преди години с Реформаторския Блок.

Освен това се усеща някак си и съмнението в експертния потенциал на ДБ да поеме ключови ресори (например МФ, МВР, МВнР и МО), които да гарантират, че страната ни ще върви в правилната посока без залитания наляво и на изток, и без обичайните корупционни скандали. Тази оценка и преценка на много избиратели за ръководството и възможностите на ДБ в момента - независимо дали е заслужена или не - е всъщност причината за инстинктивната им съпротива срещу сътрудничеството с ГЕРБ. В едно такова взаимодействие те виждат ДБ като несравнимо по-слабата страна, като бъдещата жертва, като неподготвения наивен "новобранец", който сяда на масата с изпечените покерджии. И най-лошото е, че ръководството на ДБ в момента подсилва всячески с думи и (без)действия именнно това усещане за слабост, страх и неподготвеност за равнопоставено и пълноценно участие в управлението. Въпреки огромните рискове и предизвикателства пред страната ни. Ето това е наистина достойно за съжаление. Това не е начинът да се спечели доверието на избирателите. Не е начинът да се печелят избори. Който го е страх от мечки, не ходи в гората.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати