Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Зам.-кмет на София: Депутатите отхвърлиха компенсации за общини, болници, училища и вероизпоредания заради скъпия ток

Мрежата

Зам.-кмет на София: Депутатите отхвърлиха компенсации за общини, болници, училища и вероизпоредания заради скъпия ток

Зам.-кмет на София: Депутатите отхвърлиха компенсации за общини, болници, училища и вероизпоредания заради скъпия ток - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила на заместник-кмета на София Дончо Барбалов

Парламентарната комисия по енергетика днес отхвърли предложението държавата да компенсира на 100 процента общините, болниците, училищата и вероизповеданията заради поскъпването на тока, който купуват от борсата като небитови потребители.

Предложението беше компенсаторният механизъм да действа шест месеца от 1 януари т.г.

Общините предоставят над 80% от всички обществени услуги в страната. Всички сектори – градски транспорт, детски градини, училища, социални домове, общински болници и т.н. страдат от драстичното увеличаване на енергоносителите през последните 6 месеца.

Между 2 и 4 пъти са по-високи сметките за ток и природен газ във всички сектори на публичните услуги. Без помощ от държавата никоя община не може да се справи с този ръст на цените.

В почти всички европейски държави правителствата вече са активирали различни компесаторни механизми и мерки, които да омекотят драстичното увеличение на цените на тока и газа, и да защитят потребителите. При немалко държави вече има въведени компенсаторни механизми със срок до края на 2022 г.

Държави като Италия и Испания (и други) призовават за съвместни действия на ниво ЕС за прилагане на стратегически запаси и съвместни доставки на природен газ, докато други, като Унгария и Чехия, искат да преосмислят механизма за търговия с емисии. Франция е за реформиране на механизма за ценообразуване на европейския енергиен пазар.

Таблицата по-долу класифицира мерките в 17 държави от ЕС и Обединеното кралство в 6 типа реакции на скока в цените на енергията. Всички мерки се предлагат или приемат от септември 2021 г., когато енергийната криза вече се разгръща.

Анализът на Bruegel прави преглед на различните политики, използвани от държавите на национално ниво.

таблицатаблица

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати