Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. 33 години след Чернобил (ГАЛЕРИЯ)

Мултимедия

33 години след Чернобил (ГАЛЕРИЯ)

Българските комунистически власти мълчат, на 1 май българите манифестират под радиоактивния дъжд

На днешния ден се навършват 33 години от ядрената авария в Чернобил, вероятно най-тежкият инцидент в историята на ядрената енергетика.

На 26 април 1986 г. в 01:23 часа чернобилският реактор №4 експлодира. Взривът разпалва пожар, който гори в продължение на 10 дни. Близо 300 хиляди души са принудени да напуснат домовете си.

При експлозията загиват двама души. Но инцидентът нанася немислимо тежки вреди на хората, които се раждат дни, месеци и дори няколко години по-късно.

Европа е обсипана от радиоактивни материали. Но докато на други места хората имат информацията да се защитят от радиацията, то българските комунистически власти стават пословични с мълчанието си за проблема.

В страната ни с дни не се съобщава нищо, а медиите са заглъхнали. Официално съобщение идва доста по-късно, а размерите на катастрофата са омаловажени. А всъщност радиоактивният облак вече е над България.

Според очевидци, които помнят събитията, българските граждани празнуват, хранят се със замърсени с радиация храни и манифестират по случай 1 май. Междувременно висшият ешалон на БКП се храни само с вносни хранителни продукти от далечни и безопасни страни.

АрхивАрхив

Според доклад на „Грийнпийс“ от 2006 г., Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 хиляди са се оказали фатални.

Инцидентът в северна Украйна е съчетание от дефектен дизайн и оперативна грешка, които създават смъртоносен радиоактивен облак. Реакторите на Чернобилската АЕЦ са спрени и по-късно извадени от употреба. №4 е заграден с нестабилен бетонен пашкул.

През 2015 година международни донори събраха допълнителни 180 млн. евро, за да финансират нов саркофаг за атомната електроцентрала в Чернобил.

Хората няма да могат да живеят в района на Чернобил през следващите поне 100 години.  


Коментари (1)

До превърженици те на БСП 33 години хората очакват извинение от БСП.,
Как гласувате за тях не разбирам.
26.04.2019 16:41 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още