Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Арт Галерия „Нюанс“ ни отвежда някъде „Далеч оттук…“ с живописта на Димитър Петров

Мултимедия

Арт Галерия „Нюанс“ ни отвежда някъде „Далеч оттук…“ с живописта на Димитър Петров

Изложбата е твърде лична, отвежда ме назад, далеч във времето, в собственото ми детство, разкрива художникът

Арт Галерия „Нюанс“ ни отвежда някъде „Далеч оттук…“, на едно жизнерадостно и изключително цветно пътешествие в света на художника Димитър Петров. Заглавието на изложбата е натоварено с многозначителна символика. Случайно или не тази експозиция ни откъсва поне за малко далеч от събитията, които разтърсват света в момента. Още с влизането в галерията човек е озарен от слънчева светлина и връхлетян от силен прилив на енергия. Произведенията на Димитър Петров носят много настроение и положителни емоции. Изложбата е бягство от реалността, наслада за душата, един малък оазис на щастието. Всяка една картина в нея предизвиква въображението и сетивата на ценителите на изкуството и пресъздава радостта от живота.

Експозицията е една среща с най-новите творчески изследвания върху отношението и любовта на Димитър Петров към природата. Всяка една творба ни води в свят на чиста благодарност към живота.

„Вярвайте на това, което виждате повече, отколкото на това, което казва самият автор, защото по някой път човек застава зад едни думи, но по някакъв начин не ги покрива чисто творчески, като професионално ниво. Изложбата е твърде лична, тя е правена изцяло в усещането като пространство за самата галерия. Отвежда ме назад, далеч във времето, в собственото ми детство, което извиква у мен определени чувства, емоции и спомени, които преживявам отново. Всичко това в един определен момент разкрива различни сюжети като композиции в мен, които години наред преследвам като посока“. Това разкрива за Tribune художникът Димитър Петров.

Арт Галерия „Нюанс“ Арт Галерия „Нюанс“

В творбите му майсторски са съчетани абстрактното и конкретното. Те често пъти са огледален образ на самия автор, изразяват неговата духовна същност и вътрешно единение с природното многообразие.

„Всъщност идеята е да покажа едни абстрактни композиции, в които първообразът или най-вече конкретиката от натурата, да бъдат абсолютно премълчани, да остане само най-важното и същественото, като един вид знаци по пътя, по който се развивам, работейки вече дълги години наред като художник“, споделя Димитър Петров.

Всяка негова картина е преживяване, портрет на емоция и вълнения, израз на собствения глас и усещане за неповторимост на живота в различните му измерения.

„По принцип силата в една картина идва не толкова от изображението, а от самата енергия, материлизирана от изразните средства на автора, независимо какви са те. Всяка една техника е плод на авторско търсене през годините и е нещо специално, но всъщност енергията на художника е това, което прави картината силна. В този смисъл, колкото по-мощна е силата и дълбочината на самото преживяване, толкова повече картините излъчват едно духовно присъствие, което преминава и в самия зрител“, казва още художникът.

Димитър Петров признава, че често вдъхновението идва от малките неща в ежедневието.    

„Какво ме вдъхнови? Не мога да ви кажа. Вдъхновен съм от живота, от начина, по-който живея с професията си. Вдъхновен съм от заобикалящи ни на пръв поглед незначителни неща – капки дъжд, снежинки, самотни листа, неща от живота в неговото свободно движение. Това се случва в човека, който живее през чиста духовна професия, естествено то не е тенденциозно. Духовността не винаги е култура. Това го виждаме и в обществото. Виждаме хора с добри маниери, които общо взето са една катастрофа“, смята творецът.

Арт Галерия „Нюанс“ Арт Галерия „Нюанс“

Картините в изложбата „Далеч оттук…“ безсъмнение отразяват темперамента, страстта, необикновената фантазия и богата душевност на автора. Това личи както от сюжетите, така и от разнообразието на ярки, силно въздействащи цветове, които мигновено приковават вниманието на зрителя. Няма как да не забележите замаха, с който са сътворени. Същевременно от тях струи любов, чиста и невинна, сякаш ръка на дете се е вихрила върху платното. От друга страна обаче всичко това е подплатено с изкусно владеене на различни художествени техники.

„Емоциите дават импулса, с който човек тръгва в самото начало да организира една композиция, често пъти с едни познати и стандартни чисто пластични начини на изграждане на една творба. Друг път може да го провокира самия цвят, който аз търся съвсем съзнателно  като начин на внушение в една картина, съчетан с друг цвят, това също има фундаментално значение. Да речем едно червено в комбинация с едно чисто бяло, буквално крещи, или пък едно разлагане на синьо в неговите нюанси в дълбочина има съвсем друга условност и внушава съвсем други състояния. Всички тези неща ги има в природата и живота, и човек, ако може да ги види, да е отворен за тях, ще се чувства по един или друг начин в хармония“, разкрива Димитър Петров.

Арт Галерия „Нюанс“ Арт Галерия „Нюанс“

„На зрителя съм оставил възможността, гледайки една картина, да завърши идеята или самата тема с помощта на своето въобръжение. Има такава пауза във всяко едно от моите произведения. Желанието ми е по този начин публиката да остане със собственото си чувство за това, което вижда без да разказвам до край какво съм искал да пресъздам. За мен това е нещо много важно и истинско. Скоро на една красива девойка разкрих какъв е замисълът ми в конкретика за моя творба, а тя ми отвърна „Ох, вие ме разочаровахте“, смее се художникът, който е роден в Кюстендил  и е закърмен с изкуството на Владимир Димитров – Майстора.

Всеки, който иска да се докосне до вълнуващия свят на Димитър Петров и да избяга „Далеч оттук“ може да го направи в Арт Галерия „Нюанс“ в София, на улица „Иван Денкоглу“ 42, до 19 март.

 

Арт Галерия „Нюанс“ Арт Галерия „Нюанс“

Димитър Петров е роден на 18 април 1969 година в Кюстендил.

Завършва Художествена гимназия за изящни изкуства град София през 1988 г.

През 1996 г. завършва Национална Художествена Академия, специалност „Стенопис“.

Член е на Съюза на българските художници от 1995 година.

Прави едногодишен творчески престой в Индия през 2000 г.

Печели национален конкурс за творческа специализация в Cite International des Arts, Париж, Франция през 2010 г.

Участвал е в над 100 общи и самостоятелни изложби в страната и чужбина.

Носител е на редица награди сред които:

Награда за живопис от национална изложба „Лудогорие“, 2019 г.

Награда за живопис от Национална изложба – Бианале

„Приятели на морето“, Бургас през 2012 г.

Награда за живопис – Балканско квардинале на живописта, Стара Загора, 2004 г.

Първа награда – национален конкурс за произведение на изкуството върху стена, София 2001 г.

Награда на „Център за изкуства Сорус“ за млад автор от Международното трианале на живописта, София 1995 г.

Многократно е носител на наградата за живопис „Струма“, както и много други.

Картини на Димитър Петров са притежание на Художествена галерия Кюстендил, Художествена галерия Бургас, Художествена галерия Стара Загора, Художествена галерия Разград, както и на колекции в Европа, Азия и Северна Америка.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати