Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. „Диви пандемии”: Здравето на екосистемите е огледало на човешкото (СНИМКИ)

Мултимедия

„Диви пандемии”: Здравето на екосистемите е огледало на човешкото (СНИМКИ)

Здравето на екосистемите е абсолютно огледало на здравето на човек. Върху това акцентира новата експозиция “Диви пандемии” на Националния природонаучен музей на БАН.

Експозицията може да се разгледа от днес и разказва за появата и разпространението на пандемиите, произтичащи от зоонози.

"Това е една тема, която е твърде популярна в момента, всички усещаме ефекта на тези заболявания", каза Ния Тошкова, която е биолог в музея пред БГНЕС. Тя обясни, че зоонозите могат да бъдат бактериални, вирусни или гъбични заболявания и да се предават от един вид на друг. „Както от животни на човек, така и от човек на животни, така и между други животни”, обясни тя.

Биологът посочи, че сред по-известните такива са чумата, Испанският грип, СПИН и COVID-19.

„Диви пандемии„Диви пандемии"

Ния Тошкова обаче подчерта, че в самата изложба не се спират конкретно на някоя зооноза, освен настоящата COVID-19 –пандемия.

„Нашият фокус е основно върху това по какъв начин ние можем да правим превенция на предаване на такива заболявания. Фокусираме се основно върху това, защо здравето на екосистемите е абсолютно огледало на здравето на човек и защо ние трябва да се грижим за екосистемите, за да сме здрави, и да не се случва това, което се случи със SARS-CoV-2”, каза Ния Тошкова.

Тя отбеляза, че за нея това е добре, защото означава, че ние трябва да контролираме това какво ние причиняваме на природата, за да сме здрави ние. "Това е чудесно, защото аз мога да контролирам собственото си поведение много по-лесно отколкото ще контролирам това на прилепите например, които изучавам", сподели тя.

В експозицията на четвърти етаж на Националния природонаучен музей на БАН има витрини с информационни табла, музейни препарати и 3D макети, илюстриращи темата за зоонозите. В музея казват, че експозицията засега ще остане до края на годината, за да може всеки, които иска да я разгледа- без да има струпване на хора.  

„Диви пандемии„Диви пандемии"


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още