Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Откриха пръстен на принц, погребан на нос Калиакра (СНИМКИ)

Мултимедия

Откриха пръстен на принц, погребан на нос Калиакра (СНИМКИ)

Находката е от края на XIV век

При археологически проучвания на Калиакра е открито богато погребение от XIV век на неизвестен до момента аристократ – Георги Палеолог.

„На 13 август е направено откритието. Пръстенът е златен, мъжки, владетелски, от типа „Калоянов пръстен“, както са известни тези пръстени, които се носят само от боляри и висши аристократи от Старото българско царство и на него има надпис, който в момента се разчита. Това, което разчетохме до момента, е, че притежателят на пръстена се е казвал Георги и вероятно е един от владетелите на Калиакра - Господин на Калиакра е формулировката.“, съобщи доц. Бони Петрунова.

Разкопките се провеждат под научното ръководство на доц. д-р Бони Петрунова, директор на НИМ. Тя проучва средновековната морска столица на България от 2004 година. Откривани са множество богати погребения на калиакренската аристокрация, но за пръв път се открива погребение на наследник на Палеолозите, Господин на Калиакра и вероятно родственик на Балик и Добротица, известни в историята като владетели на Добруджанския деспотат през XIV век.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети пръстен

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати