Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Европейския ден на телефон 112

Мултимедия

Европейския ден на телефон 112

Хората със слухови и говорни проблеми също вече могат да подават сигнали

Днес се отбелязва Европейският ден на телефон 112. Статистиката показва, че през изминалата година обажданията са с 10% по-малко, като намаляват и фалшивите сигнали. До голяма степен това се дължи и на информационна кампания за предназначението на телефон 112.

Системата продължава да се развива, като вече и хора със слухови и говорни проблеми могат да подават сигнали до 112. Това ще става чрез текстови съобщения. Новата услуга е съвместно разработена между Министерството на вътрешните работи, Съюза на глухите в Българя и мобилните оператори.

Министерството на вътрешните работи разработи и утвърди в партньорство с Министерството на здравеопазването и „Концепция за развитие на Националната система 112”. С нея се дава зелена светлина на осигуряването на информационен обмен в мрежата на Националната система 112 в реално време чрез видео, данни и глас, което ще оптимизира решенията и дейностите в областта на сигурността и защитата. Добър пример в това отношение е изградената и действаща система eCall, използвана в моторните превозни средства, която при тежки пътнотранспортни произшествия осъществява автоматично повикване до телефон 112.

„Убеден съм, че надграждайки постигнатото, ще виждаме добри резултати, защото обединените усилия на МВР, на всички министерства и институции, имащи отношение към защитата и сигурността, комуникационната свързаност между тях и въвеждането на иновативни решения ще гарантират още по-качествена европейска услуга 112“, заяви заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

Инж. Цветомир Цеков, директор на Дирекция „Национална система 112”, отбеляза внедрени редица подобрения като: усъвършенствана ГИС система, позволяваща лесно и бързо въвеждане на координатите на обаждащия се; работа с един електронен картон на всички служби за спешно реагиране и др.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още