Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Галерия „Нюанс“ ни връща към безбрежните летни дни с „Картини от Балчик“

Мултимедия

Галерия „Нюанс“ ни връща към безбрежните летни дни с „Картини от Балчик“

Нина Русева пресъздава атмосферата на едно от най-красивите кътчета на България

В началото на изложбения сезон и в края на летния Арт Галерия „Нюанс“ кани всички ценители на изкуството на една експозиция, която ни връща назад в безбрежните летни месеци с истории от Двореца в Балчик.

Едно от най-емблематичните и красиви кътчета на България винаги е притежавало притегателна сила и е било източник на вдъхновение за хората на изкуството - такова е останало то и до ден днешен. Безразлична към него не може да остане и художничката Нина Русева. Тя се влюбва в Балчик от първия миг, когато стъпва там.

Изложбата ѝ „Картини от Балчик“ разказва за дните, през които горещото слънце нажежава морския въздух и нагрява хладните стени на Двореца на кралица Мария Единбурска.

Разположен на брега на морето, комплексът въплъщава аристократизъм и летаргичен морски дух. Поколения наред студенти от Националната художествена академия го посещават, именно по този начин попада там за първи път и Нина Русева.

„Дворецът в Балчик наистина е вдъхновение за много поколения художници и артисти. Още преди 20 години, когато бях студентка в Художествената академия, отидохме на практика за десет дена и преживяването беше великолепно. Не можех да спра да рисувам скици, рисунки с цвят и да си нахвърлям това, което виждам, защото бях наистина много, много вдъхновена, така както и редица мои колеги са били вдъхновени от мястото, тъй като то е наистина приказно с тези ландшафтни архитектурни елементи и начина, по който се поддържа. Наистина е прекрасно! Разбира се в него ще намерят вдъхновение и множество поколения напред“, разкрива за Tribune.bg Нина Русева.

Днес, близо 20 години по-късно, тя усеща мястото по-различно, но все още пази удивлението от красотата и ентусиазма от откриването на още и още кътчета за рисуване.

„Когато миналата година получих една покана за пленер в Двореца в Балчик, изобщо не се замислих да откажа. Много се зарадвах и приех с удоволствие. Прекарахме десет дни в самия дворец и отново усетих същото вдъхновение, което бях усетила, когато бях студентка преди толкова много време. Не можех да спра да правя бързи рисунки, за да запечатам всяко парченце от мястото със същия заряд от студентските ми години“, разказва художничката какво я е мотивирало да създаде настоящата изложба.

Местата, които изобразяват работите на Нина Русева трудно могат да бъдат объркани. Измежду живите ѝ цветове и обобщените форми, някак си винаги е лесно разпознаваемо дали това е Венеция, София или в случая – Балчик. Произведенията ѝ носят атмосфера, която съществува отвъд конкретното и винаги прозира чистосърдечната и любов към рисуването.

По думите ѝ връзката на архитектурните забележителности с природните дадености, безкрайната морска шир прави мястото уникално, неповторимо и незабравимо.

„Опитах се да усетя и предам атмосферата на Балчик в своите платна“, признава Нина Русева.

Техниката, която най-много ѝ допада и която е използвала в тази изложба, е маслената класическа живопис върху платно.

„Аз изхождам винаги от някаква реалистична гледна точка, както и в случая. Изходната гледна точка е дворецът в Балчик и морската шир, която се открива като гледки от това място. При самата работа, в някои платна достигам и до абстрактна живопис“, добавя тя.

Така, с настъпването на есента произведенията на Нина Русева ще ни върнат отново в романтиката на безгрижните летни дни, за да ни напомнят за едно място, което е харизматично не само с историческата си съдба, но и с умението си да не спира да вдъхновява.

Не пропускайте и вие да се докоснете до чара на Балчик до 4 октомври в галерия „Нюанс“ в столицата на ул. Иван Денкоглу No 42.                                                                                                                

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема