Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Италиански архитекти ще обновяват пл. „Света Неделя“

Мултимедия

Италиански архитекти ще обновяват пл. „Света Неделя“

Проектът на архитектурно бюро „Фуксас“ на световноизвестния архитект Масимилиано Фуксас беше класиран на първо място от международното жури, което оценяваше проектите в архитектурния конкурс за обновяване на пл. „Света Неделя“. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

„За мен лично най-важно е да имаме проект, който отчита спецификата на мястото и може да се реализира. През следващата година предстои проектиране, което да отрази и препоръките на журито, и допълнителен преглед на предложените материали“, уточни тя.

Площад „Св. Неделя“ е едно от най-знаковите места в сърцето на София и част от археологическия резерват, който пази наследството на Древна Сердика.

„Затова нашето решение беше да организираме международен конкурс за възстановяването му. Признание за София и за качеството на конкурса е, че сред 7-те участника са някои от най-големите и световно признати архитектурни бюра в света с опит, както в проектирането на градски пространства, така и в запазването и социализацията на археологическото наследство. С проекта трябва да решим две важни задачи – да възстановим пл. „Св. Неделя“ като знаково историческо място за София заедно с богатството на Древна Сердика и да разширим пешеходните пространства“, обяви Фандъкова.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още