Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Коледна приказка в Галерия „Финес“

Мултимедия

Коледна приказка в Галерия „Финес“

Сборната Коледна изложба представя едни от най-талантливите и стойностни български художници

В навечерието на едни от най-светлите християнски празници Галерия „Финес“ ни кани на една приказна Сборна Коледна изложба. Чрез експозицията организаторите и артистите ни приканват да забравим тежките дни на пандемията и да отправим поглед към новото начало с надежда за светло бъдеще, радостни дни и сбъднати мечти.

„Изложбата е много цветна и същевременно много професионална, защото в нея участват над 35 автори, при това всички са големи имена на българското изобразително изкуство. Идеята на тази експозиция точно в края на годината е да бъде един своеобразен противовес на всичко, което се случва около нас, на цялата тази тежка година, която изминава под знака на COVID-19, локдауни и т.н. Иска ми се все пак годината да завърши оптимистично, да си пожелаем всички следващи да бъдат по-добри, тази епидемия най-после да изчезне и да започнем да живеем нормално! Посланието към хората е точно това. Желанието ни е да представим на ценителите на изкуството една качествена изложба, добре подбрана сбирка на стойностни, талантливи и известни художници, с която да заявим, че всички ние сме оптимисти! И действително, когато човек влезе в галерията и види колко разнообразна и колко различна е тази експозиция, той не може да остане безучастен. Всички автори се постараха да подберат работи, които имат цвят, настроение и свое собствено послание. Някои от произведенията излъчват интимност и нежност, други са изключително експресивни. Всеки от художниците е заявил своята позиция и има принос за празничната атмосфера“, заяви за Tribune.bg Мариела Табакова – собственик на галерия „Финес“ и куратор на изложбата.

Дарина ЯневаДарина Янева

Греди АссаГреди Асса

Guillaume de Baudus - гост от ФранцияGuillaume de Baudus - гост от Франция

Евгени ЙоновЕвгени Йонов

проф. Валентин Старчевпроф. Валентин Старчев

В експозицията взимат участие проф. Станислав Памукчиев, проф. Валентин Старчев, проф. Любомир Каралеев, проф. Десислава Минчева, Греди Асса, Андрей Янев, Дарина Янева, Николай Янакиев, Евгени Йонов, Долорес Дилова, Димитър Войнов-син и много други.

проф. Любомир Каралеевпроф. Любомир Каралеев

Галерия „Финес“Галерия „Финес“

Николай ЯнакиевНиколай Янакиев

„Изобщо една огромна група от автори. Така, както се противопоставят и различават, всеки със своя стил на работа, в същото време се обединяват в една много красива и пъстра изложба, която е разположена в салоните на галерия „Финес“, отбеляза Мариела Табакова.

Румен СтатковРумен Статков

Мими ДобреваМими Добрева

проф. Любомир Каралеевпроф. Любомир Каралеев

Проф. Греди АссаПроф. Греди Асса

Димитър ВойновДимитър Войнов

В коледната изложба са показани над 70 творби - живопис, графика, скулптура. Ценителите на изкуството имат възможността да се потопят в истинска празнична феерия от цветове, стилове и творчески похвати.

„Могат да се видят както масла, така и едни по-специфични техники. Проф. Десислава Минчева е използвала една уникална техника, която съчетава пастел и акрил. Произведенията на проф. Станислав Памукчиев са изключително интересни. Можем да видим пластика на проф. Старчев, както и прекрасни пластики на Андрей Москов, едни разкошни маслени картини на Греди Асса. Дарина Янева се изявява за първи път с едни цветни масла, които са нещо ново в нейното творчество. Андрей Янев също се представя с една съвсем нова линия в своето творчество – доста по-ярка и органична, отново масла. Уникално красиви са голите тела на Димитър Войнов. Могат да бъдат видяни и едни невероятни коне на проф. Каралеев. Освен това представяме много хубава графика на проф. Десислава Христова, на Иван Нинов. В изложбата присъстват и шест млади автори, които сега прохождат, но вече са спечелили много младежки конкурси, доста талантливи млади хора. Те също се изявяват с масла, има и керамика на Мартин Трифонов. И това не е всичко! Показваме авторски шалове на Албена Щениовска-Еглофф, които са много красиви, местетски, направени от коприна, тафта, дантела. Спомняме си и за големия Никола Манев с негови специфични произведения. Една много разнообразна експозиция, в която буквално има всичко – графика, живопис, скулптура, приложни изкуства, мода, всичко, което може да заинтригува ценителите на изкуството“, разкри Мариела Табакова.

Захари КаменовЗахари Каменов

Захари КаменовЗахари Каменов

проф. Валентин Старчевпроф. Валентин Старчев

Димитър ВойновДимитър Войнов

Греди АссаГреди Асса

През всички тези години Галерия „Финес“ се е стремяла да бъде културно средище, което събира на едно място различни видове изкуство. По традиция неизменно място в коледните изложби, които организира Мариела Табакова има и музиката.

„Това се опитваме да правим през годините, да съчетаваме всички видове изкуства. Затова обикновено каня и гости-музиканти. За съжаление сега заради мерките срещу COVID-19 нямахме възможност да направим чак такова грандиозно събитие. Но въпреки всичко на вернисажа дойдоха много хора, чувстваше се настроението във въздуха, всички бяха щастливи, както авторите, така и гостите. Беше един празник за всички ни. Беше приятно да се видим преди Коледа и Нова година, да изпием по чаша вино и да се потопим в атмосферата на изкуството. За голяма радост присъстваха и ценители, които вече закупиха картини. Очакваме още повече колекционери и почитатели на изкуството да се докоснат до тази прекрасна изложба. Всички, които искат да зарадват своите близки със стойностно произведение на изкуството за празниците, нека да заповядат, защото изборът наистина е много богат“, заяви още Мариела Табакова, която отправи и своето празнично пожелание към всички българи:

„На първо място трябва да си пожелаем здраве. В тези времена осъзнахме всички колко ценно е здравето, колко крехко може да бъде то и колко бързо може да се изгуби. Така че, желая на всички здраве! Дай Боже през следващата година да се отърсим от тази пандемия, да остане зад гърба ни! И оттам насетне да можем да се обърнем отново към духовното, като търсим все пак своите традиции, своите корени. Да се обърнем към богатата култура на българина, защото смятам, че действително времената са тежки, сложни, но въпреки всичко човек никога не бива да губи връзката с духовното, с богатата българска култура и изкуство, които притежаваме и с които би трябвало да се гордеем в цял свят“.

проф. Десислава Минчевапроф. Десислава Минчева

Десислава ДеневаДесислава Денева

Андрей МосковАндрей Москов

Росен ТошевРосен Тошев

Андрей ЯневАндрей Янев

Ако и вие искате да се заредите с коледно настроение, позитивни емоции и много светлина, не пропускайте Сборната коледна изложба на Галерия „Финес“. Тя може да бъде видяна до 10 януари 2022 година.  


Топ новини

виж още