Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Колко си хубава, София? (ВИДЕО)

Мултимедия

Колко си хубава, София? (ВИДЕО)

Песента за София в изпълнение на Гергана Николаева и Орлин Горанов разкрива красотата и неповторимия чар на нашата столица

Днес е Денят на София, празникът на нашата столица, роден град и дом за много българи. Често обаче залисани в ежедневието и унесени в проблеми и задачи, забравяме да я погледнем, да ѝ се порадваме, да ѝ се насладим така, както заслужава, и да възкликнем „Колко си хубава, София“. Група талантливи музиканти и артисти, които безкрайно обичат столицата, са успели по неповторим начин да ни покажат именно чрез песен колко прекрасен и уникален е нашият град. Емоционалният текст е на Борислав Мирчев, вдъхновяващата музика на Георги Красимиров – Герасим, елегантното изпълнение на Орлин Горанов и оперната прима Гергана Николаева, а спиращите дъха кадри от идеалния център на София, които ни разкрива видеото към песента, са дело на Антон Бакарски, Лъчезар Петров и Станимир Начев.

„Колко си хубава, София“ е създадена преди близо шест години, но едва сега в навечерието на празника беше нейната видеопремиера. Ето вълнението, което споделиха за Tribune.bg главните „виновници" за проекта.

Георги Красимиров - Герасим

„С моя приятел Боби Мирчев много отдавна, даже не преди шест, сигурно преди 20 години, искаме да направим песен, която е нашата искрена любов към този град, защото ние наистина го обичаме и съм сигурен, че има много хора, които го обичат. Просто никой не го казва, а то трябва да се казва и да се припомня“, казва Георги Красимиров-Герасим.

По думите му мнозина идват в София да си търсят късмета, да спечелят пари и често не оценяват достойнствата на града.

„А ние се намираме в един от най-красивите градове на Европа все пак, дори и това да е само в неговата централна част. Виждаме, че в последните години има старание този град да става все по-красив. София е нашият град, в който живеем и всеки ден трябва да си казваме „Колко обичаме София“, защото тя е Златна Богиня, Вяра, Надежда и Любов. Много често забравяме, че сме тук и сега и всичко зависи от нас. Нека правим София всеки ден и всеки миг по-красива и по-чиста, по-хубава и по-гостоприемна. Да се радваме на живота си в този град, с много любов“, казва още Герасим.

„Орлин Горанов и Гергана Николаева спонтанно предложиха да направим едно красиво, но непретенциозно видео на песента. Реализацията на продукцията няма нищо общо с никакви програми и субсидии. Тя е плод на искрената любов на целия екип. Освен всичко се събрахме много добри приятели и затова се получава такава картина. Видеото е много естествено, без всякакви постановки и маниерности и най-вече нито певците, нито ние имахме нужда някой да пее в кадър, защото песента е изпята, казано е всичко - и в текста, и в музиката. Няма нужда изпълнителите да пеят в кадър като всички останали, просто седят и се радват на София“, разкрива композиторът и режисьор на клипа към песента за София.

Видеото действително разкрива столицата с най-емблематичните ѝ забележителности.

„Ние акцентираме на най-знаковите и най-красивите сгради в центъра около храм-паметника „Александър Невски“, защото там нещата са най-добре изразени, композирани, направени са най-добре архитектурно. Сега даже са по-поддържани, защото преди време не беше така“, споделя Герасим.

Той разкри още, че песента е правена специално за Орлин Горанов и Гергана Николаева. Това е вторият им дует след песента „Може ли“.

„Година или две след „Може ли“, когато с Боби Мирчев решихме да правим тази песен, съвсем естествено беше те двамата да я изпеят и тя им отива“, категоричен е Герасим.

 

Гергана Николаева и Орлин ГорановГергана Николаева и Орлин Горанов

 По думите му „Колко си хубава, София“ е едно послание както за хората, така и за управляващите. Тази красота, която съществува в центъра да се разпростре и да покрие все повече територии на града.

Любопитен факт е, че голяма част от хората, които създават тази песен и нейното видео са обединени от Берковица. Това е роден край за Георги Красимиров – Герасим и за Орлин Горанов, както и за съпругата на Борислав Мирчев.

„Няма значение кой от къде е. Всеки, който влезе в този град, трябва да го обича и да го уважава, и да вижда красотата му. Защото много хора не живеят тук, те преминават всеки ден, работят, връщат се там, откъдето са. От друга страна много хора са дошли тук и са пуснали корени. Децата им вече се водят софиянци, защото са родени тук. Но това няма никакво значение. Всеки, който е на тази територия, трябва да уважава София, да вижда красотата ѝ и да спомага за това градът да е чист и поддържан. Искаме всички да я обичат“, категоричен е Георги Красимиров-Герасим.

Борислав Мирчев

„Ние с Герасим работим от много отдавна. Този текст беше написан преди години. Винаги, когато пиша нещо, било ново, било нещо позабравено, го споделям с него, защото нашата творческа дружба и приятелство са много отдавна. Случи се така в живота, че моята съпруга е от Берковица и се оказа, че и Герасим е от там, но се запознахме в София. Това, което трябваше да стане, стана и вече дълги години просто се усещаме, летим в едно пространство. Той се впечатли от текста и впоследствие написа музиката. Много съм му благодарен за това, защото я облече така, както съм си я представял, особено с изпълнението на Орлин Горанов и Гергана, което придава още по-голям чар, блясък и професионализъм. Музиката е пипната така, че да звучи по-мащабно и по-химново, въпреки че не обичам такова това определение“, сподели за Tribune.bg Борислав Мирчев.

Той е роден в София, има редица спомени от своето детство и от това как се е променил градът.

„Спомням си и онази стара София, когато аз бях ученик. Сега мога да ви кажа, че мои приятели, които идват от чужбина виждат промяна. Такава огромна крачка напред, толкова много неща са се направили, че просто те не могат да я познаят. Затова като мой роден град и като столица защо човек да не седне и просто напише думите, които чувства за нея. Тя е в моето сърце, аз я чувствам, крача с нея. Радвам се, че и моята дъщеря и моите двама внука Симеон и Борис ще живеят тук и ще се възползват от това, което им дава тя“, казва още Боби Мирчев.

Орлин Горанов

„Като един столичанин мисля, че е съвсем нормално човек да обича града, в който живее. Все пак София е една от красивите европейски столици, смело бих казал, че е така! И с каквото бих могъл ще бъда полезен в това тя да става още по-красива и да напомня на всички столичани и на тези, които са временно пребиваващи, че ние сме хората, които живеем в този град“, сподели певецът и отправи поздрав в празничния ден.

„Пожелавам на всички да са живи и здрави и да правим града си още по-красив, по-чист и по-привлекателен. В крайна сметка сме европейска столица, така че да спазваме девиза на София - „Расте, но не старее". Изчакахме момента, в който да подарим тази песен на София и това ще се случи на празника на столицата. Нека сме усмихнати и изпълнени с надежда. Смятам, че София има абсолютно реалните шансове да бъде в топ пет на европейските столици“, каза още един от любимите на поколения българи изпълнител.

Гергана Николаева

„Това е проект, създаден преди няколко години, но както знаем за всяко нещо си има времето. Ние с Орлин работим от пет-шест години, когато направихме първата си песен – „Може ли“ и тя стана част от албума ми „Поп музиката среща класиката“, който издадох съвместно с Георги Красимиров-Герасим през 2016 година. В него участват още Силвия Кацарова, Лео, Камен Воденичаров и Тони. Сега дойде моментът за тази песен, въпреки че сме я записали преди няколко години. Преди седмица-две реализирахме снимките на видеото из София. Мисля, че се получиха много спонтанни моменти. Текстът е много хубав и стойностен,а музиката е красива, а когато се съберат няколкото важни компонента се получава нещо качествено“, разказа Николаева.

„Ние пускаме песента в навечерието на празника не случайно - за да подсетим, че не само на празника трябва да обръщаме внимание на нашия град, да го обичаме и обгрижваме, защото той е нашият дом. Искаме да подсетим хората за красотата. Аз лично съм родена в София и съм отраснала в центъра. Където и да ходя - и в страната и по света, винаги се връщам тук, в София, и някакси се чувствам у дома“, разкри оперната прима.

Тя отбеляза, че е изключително удоволствие за нея да бъде в компанията на Орлин Горанов.

„Много е приятно да се работи с музиканти на такова ниво и съм щастлива, че имам тази възможност“.

Примата използва повода да покани почитателите на класическата музика на празничен концерт днес, в който ще вземат участие едни от най-популярните имена от българската музикална сцена.

„Много съм щастлива и искам да ви поканя на 17 септември – Денят на София от 19:30 часа в зала България, да отпразнуваме заедно празника на града ни с едни много големи класически музиканти – Георги Черкин, Максим Ешкенази и оркестъра на Класик ФМ радио. Концертът ще се проведе с подкрепата на Столична община и музикална агенция „Кантус Фирмус“, каза още Гергана Николаева.

 

Гергана Николаева, маестро Максим Ешкенази, Георги Черкин и Мила ГеоргиеваГергана Николаева, маестро Максим Ешкенази, Георги Черкин и Мила Георгиева

Визитка на песента „Колко си хубава, София“

изпълнение: Гергана Николаева и Орлин Горанов

текст: Борислав Мирчев, музика и аранжимент Георги Красимиров - Герасим

тромпети: Венци Благоев, тромбон Цветан Троянски, китари Максим Горанов

звукозапис и смесване:  Студио SHOWBDM

мастеринг:  Студио MAXSOUND

оператори: Антон Бакарски и Лъчезар Петров, дрон: Станимир Начев

режисьори: Георги Красимиров - Герасим и Лъчезар Петров

постпродукция: Tlmedia

изпълнителен продуцент:  Борислав Манов

продуцент аудиовидео - ШОУ БДМ ЕООД, Георги Красимиров - Герасим


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Орлин Горанов
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати