Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. „Международна изложба акварел 2019“ в галерия „Нюанс“

Мултимедия

„Международна изложба акварел 2019“ в галерия „Нюанс“

Можете да я видите до 29 септември

Галерия „Нюанс“ събира на едно място 16 световноизвестни майстори на акварелното изкуство в “Международна изложба - акварел”. Поканените художници са от България, Великобритания, Испания, Китай, Молдова, Русия, САЩ, Тайван и Швеция. Всеки от тях представя по две свои творби в експозицията.

„Това е първа по рода си изложба в България, която показва творбите на едни от най-добрите акварелисти в света. Всеки от авторите е носител на редица престижни отличия“, споделя кураторът на изложбата Евгения Мацурева.

Евгения МацуреваЕвгения Мацурева

Евгения лично работи с тях, организирайки техните майсторски класове и изложби в Русия, България, Испания и Италия. Тя познава отблизо историите и развитието на всеки от авторите. През последните седем години Евгения пътува по света и посещава различни акварелни изложби и фестивали. Това не е случайно. Нейният мъж Атанас Мацурев също е акварелист, един от авторите, представени в Нюанс. Тя черпи опит и вдъхновение най-вече от Китай, Шанхай, където нивото е изключително високо.

„Толкова съм запалена по акварела, че много ми се искаше да направя подобна експозиция и тук в България, за да видят почитателите на изкуството какъв може да бъде акварелът, защото и в Русия преди около пет години, може би, никой не е мислил, че акварелът е нещо велико. Всички колекционират масло и казват, че това трябва да правиш, ако си велик художник. Всъщност обаче, акварелът е доста по-сложна техника. Тя не търпи никакви грешки. Ако при маслото, може да наслагаш няколко слоя и да получиш това, което искаш, при акварела трябва да го направиш от раз“, разкрива Евгения Мацурева.

Галерия Галерия "Нюанс"

Акварелът съдържа в себе си противоречието между категорична прецизност и лекота на движение, извършено без напрегнато усилие. Меката абстракция, която постига един художник, може лесно да се превърне в остро, реалистично изображение под четката на друг. Една от първите изобразителни техники, познати на човечеството, акварелът не само се практикува, но и не спира да се развива до ден днешен.

„Решихме да покажем какво разнообразие от стилове и формати може да бъде поднесено чрез акварела. Има и натюр-морти, има и пейзажи, има и портрети, присъстват и по-абстрактни картини. Чрез произведенията вие можете да се докоснете до виждането и душата на всеки един от художниците тук“, категорична е Евгения.

Галерия Галерия "Нюанс"

При някои от произведенията ще трябва да пофантазирате, за да стигнете до идеята и темата, при други детайлите са просто илюзия, а при трети изпипани до съвършенство, за да стигнем до хиперреализъм.

„Много интересно е как различни художници, от различни страни и школи рисуват просто удивително. Радвам се, че успяхме да съберем техните картини в тази изложба“, споделя кураторът Евгения Мацурева.

И вие може да се докоснете до тях, само ако посетите галерия "Нюанс" до 29 септември!  

Галерия Галерия "Нюанс"

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още