Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. „Нотр Дам“ - „Нашата дама от Париж“

Мултимедия

„Нотр Дам“ - „Нашата дама от Париж“

Notre-Dame de Paris  в буквален превод означава „Нашата дама от Париж“ и е популярно римокатолическо наименование на Пресвета Богородица. Катедралата „Света Богородица“ е построена в периода 1163 – 1345 г. и е една от първите в готически стил на остров Сите на река Сена. Скулптурната украса на фасадата се смята за една от най-красивите.

Дълга е 130 м и е широка 50 м, а 3-етажните квадратни кули са високи 69 м. В южната кула са разположени камбаните, най-голямата от които тежи 15 тона.

Катедралата има 3 портала. Първият е на Св. Ана (майката на Дева Мария), средният изобразява Страшния съд, а третият е на Дева Мария. Двата крайни портала са напълно еднакви. Легендата разказва, че майсторът на порталите не могъл да направи средния, тъй като бил продал душата си на дявола, затова той бил направен от друг и се различавал от останалите портали. Над порталите е разположена розетката с диаметър 10 м, а под нея се намират 28 статуи на библейски личности.

Цяла Франция и цял свят са потресени от ужасяващата огнена стихия, която нанесе огромни поражения върху катедралата. Цяла нощ парижани се събираха край катедралата и се молеха да не бъде унищожена напълно.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още