Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Перник се потапя в магията на „Сурва“!

Мултимедия

Перник се потапя в магията на „Сурва“!

Най-авторитетната изява на традиционни народни игри и обичаи с маски събира рекорден брой участници от 9 държави

От днес Перник се потапя в магията на карнавала!

Започва ХХVIII издание на най-очаквания и атрактивен Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2019“. Събитието e истински тридневен празник за всички жители и гости на града и без съмнение – най-авторитетната не само в България, но и на Балканите, изява на традиционни народни игри и обичаи с маски.

Фестивалът популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма той е среща и надпревара на живите ѝ носители, най-популярни с наименованията „сурвакари” и „кукери”. Организира се от Община Перник още от 1966 година, а от 1985 има статут на международен. През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове.

Тази година „Сурва“ отново ще изненада всички с рекорден брой участници. Очакват се 7514 души от общо 122 групи, 19 от чужбина с 433 участници, което означава , че фестивалът ще пребъде!

Обичаите си в маскарадните игри ще покажат 19 групи, представители  на 8 държави -  Македония, Русия, Португалия, Италия, Сърбия, Румъния, Гърция , Словения.

Фестивалът се открива днес от 18 часа с грандиозен спектакъл „В сърцето на Сурва“ пред Двореца на културата. В него ще вземат участие народните певици Ива Давидова и Боряна Василева, прекрасната любимка на тийнейджърите Михаела Филева и разбира се неповторими майстори на танца. Грациите ни, златните момичета по художествена гимнастика пък ще изненадат публиката с блестящ спектакъл с ленти. 

Преди това в центъра на града ще има факелно сурвакарско дефиле, в което ще се включат сурвакари от кв. Бела вода, които са носители на голямата награда Златната маска 2018 г.

И тази година Перник ще събере учени от цялата страна на научна конференция. Те ще представят доклади на тема „Делниците и маските“. Ръководител на конференцията ще бъде проф. Иван Маразов.

Рекорден брой ще бъдат и участниците в младежкото маскарадно дефиле. Тази година на пл. „Кракра“ ще преминат 700 ученици от 21 училища, които са с 200 повече от миналогодишните издания.  За първи път ще се изявят ученици от София и Червен бряг.

Туристите ще се насладят на кулинарни демонстрации и дегустации на традиционни зимни ястия. Посетителите на фестивала ще бъдат почерпени със сурвакарско ястие, приготвено от популярния шеф-готвач Иван Звездев. Български и чуждестранни изпълнители ще се изявят във вечерните концерти „Приятели без граници“ и „На мегдана“. Специални гости ще бъдат Лилия Семкова и Боряна Карпузова, както и Смиляна Захариева - жената с най-силния глас в света, вписана в рекордите на Гинес в съпровод на 3-ма  гайдари от  Пловдив. Тя пее с рекордните 143,8 децибела.

Сурвакарското село, оформено на централния площад „Кракра“ ще приема посетителите. Там  ще се извият и красиви танци, обединени във фолклорни програми.

Това обаче не е всичко. Най-малките също ще празнуват. Съпътстваща детска програма е предвидена в Общинския младежки дом  от 11 до 16 часа. Момичетата и момчетата имат възможност да се включат и в творчески ателиета - да изработят маски, да направят колаж или сурвакар-марионетка и да отгатнат маскарадните маски на кой български регион принадлежат.

Днес в сградата на Обединения детски комплекс ще отвори врати и творческа забавачница „Децата на Сурва“.

Работилницата за маски, наричана в повечето села „Мечкарница“, отново ще бъде част от програмата. Тя ще бъде отворена през трите фестивални дни от 10 до 18 часа в Общинския младежки дом.

Майстори от различни селища в Пернишко показват нагледно как се прави сурвакарска маска, а посетителите имат възможност не само да се докосват до една малка част от тайните при изработването на атрибутите, но и да си купят желаната маска.

Занаятчии  ще покажат сувенири със сурвакарска тематика.

Фестивалните дефилета, както всяко година ще бъдат в събота и неделя  от 10 до 17 часа.  Перник посреща гостите на фестивала със засилени мерки за сигурност. С решение на Общинския съвет са обособени зони за паркиране за посетителите на тридневната фиеста.

Закриването на фестивала ще бъде от 18 часа в неделя.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още