Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Представиха уникална изложба на спасените от иманяри културни ценности (СНИМКИ)

Мултимедия

Представиха уникална изложба на спасените от иманяри културни ценности (СНИМКИ)

300 експоната илюстрират всички периоди в историята ни

В Националния археологически институт с музей при БАН беше открита изложбата „Спасени съкровища на България“. Експозицията представя културни ценности, спасени през последните десетилетия (от началото на 90-те до днес) от иманярство и нелегален трафик, благодарение на органите на МВР.

Изложбата представя 300 експоната. Те илюстрират всички периоди в хилядолетната история на днешните български земи и са поместени в каталог, като под всеки един от тях е написано кога и как е заловен.

„Изложбата засяга един от най-наболелите въпроси през годините в сферата на културно-историческото наследство, а именно неговото системно унищожаване в резултат от иманярска дейност и нелегален трафик. Щетите, които България понася са огромни, не само като суми, най - вече като загуба на културна памет“, сподели доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ при БАН.

„Трябва да проумеем, че губим много и това касае всеки един от нас“, обясни още доц. Вагалински.

Той посочи, че сред експонатите е пластиката на „Почиващия Херакъл“, който е бил откраднат от музея във Видин и малко преди да бъде изнесен навън полицията е успяла да го спаси.

„Трябва да се създаде обществена нетърпимост. Без това нещо сме изгубени и за децата ни няма да остане нищо“, добави той.

„От началото на 90-те години е много силна вълната на иманярството в България и голяма част от археологическия пласт, който е в най-лесно достъпната му част до 40- 60 см. Дълбочина, вече е преровен няколко пъти и голяма част от археологическите предмети, които са масовият материал – монети, художествени произведения, статуетки, накити – вече са заминали и по някакъв начин са усвоени от черния пазар“, заяви гл. инспектор Ангел Папалезов.

„Най-належащо е приемане на състав на престъпения за производство на фалшификати на археологически предмети, както и сделки. Те са вид измама, квалифициран вид измама. В редица европейски страни като Италия, Франция, Испания, Англия този вид измама с фалшификати на културни ценности е много тежко наказуем и се разследва особено тежко. За пример давам операцията, която проведохме с колегите от ГДБОП и испанските колеги. Една част от намерените предмети са фалшификати и колегите от Испания им повдигат обвинение и за фалшификати на културни ценности. А ние такова обвинени не можем да им повдигнем в България и за съжаление една част от криминалния контингент се насочва наистина към организиране на производство на фалшификати и трафик на фалшификати“, обясни още той.

През последните години средно се образуват между 120 и 140 досъдебни производства на година срещу лица от криминалния контингент, които извършват този вид престъпления. Малко е, но все пак се осъществява голяма превенция. Съдебната практика от 2010 до 2018 година е много красноречива и много добра.

„Целта на тази изложба е не просто да се покажат едни интересни предмети, а да фокусира общественото внимание върху един сериозен проблем на цялото общество – иманярството“, категоричен е доц. Вагалински.

Изложбата може да бъде видяна в Залата за временни експозиции в НАИМ при БАН от 7 ноември 2018 до 27 януари 2019 г.

Автор: Андреа Драганова  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още