Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Реставрацията на Царската Баня е на финалната права (ГАЛЕРИЯ)

Мултимедия

Реставрацията на Царската Баня е на финалната права (ГАЛЕРИЯ)

Работата по сградата започна преди 2 години, като вече почти изцяло са завършени централното фоайе и помещението с автентичния басейн

Възстановяването на емблематичната сграда на минералната баня в Банкя е на финалната права, а скоро тя може да започне да приема първи посетители.

„Реставрацията върви в добри темпове. Минахме най-трудните участъци и вече сме на финала“, разказа за БГНЕС техническият ръководител на проекта Богдан Шумков.

Работата по сградата започна преди 2 години, като вече почти изцяло са завършени централното фоайе и помещението с автентичния басейн, което е с изцяло реставрирана облицовка и купол.

„Като цяло обектът е труден. Реставрацията не е като обикновеното строителство. Ние сформирахме един много добър екип от хора, които работят в тази сфера. Не сме срещали сериозни трудности“, сподели още ръководителят на проекта.

За да изглежда всичко максимално автентично, специалистите използват стари снимки на помещенията. За късмет успели да намерят и производител, който по поръчка е успял да направи същия цвят плочки, за да възстанови банята стария си блясък.

Освен лечебната минерална вода, вътре хората могат да посетят и модерен Спа център, както и Виенски салон за кафе.

Историята на сградата е повече от 100-годишна. Строежът започва през 1907 г. и се ръководи от известния немски архитект проф. Карл Хохедер (1854-1917). През 1911 г., архитектурният шедьовър е изцяло завършен, а сградата започва да приема първите посетители.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати