Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. „Revitalisation“ - едно незабравимо пътешествие от Левент Море

Мултимедия

„Revitalisation“ - едно незабравимо пътешествие от Левент Море

Изложбата може да бъде видяна до 20 октомври в галерия „Нюанс“

„Revitalisation“ - това е най-новата изложба на твореца Левент Море, която може да бъде видяна в галерия “Нюанс” в София. Творецът ни предлага едно неповторимо пътешествие със своите живописни платна от тази година.

Картините са изпълнени по предварителен проект за пространството на галерия „Нюанс“. А стилът на Левент Море е толкова отличителен, че ако видите дори само една негова творба, няма как да сбъркате кой е авторът ѝ.

Изложбата бе открита на 9 октомври от архитект Волф Прикс, считан за един от пионерите на деконструктивизма като течение в архитектурата. Специално за експозицията е издаден и каталогът „Revitalisation“ с платна от 2018 г.

Ето какво казва писателката Женя Димова за творбите на Левент Море:

„Основното, с което мога да опиша началото на приключението, наречено Светът на Левент Море, е живот, О-ЖИВяване.

Гледането на картините му напомня рисково плуване – потъване, изплуване.

Едновременно мисловен процес, съчетан вихрено с вълните на цветовете отвън и с гмуркане в душевната дълбина на емоциите.

В REVITALISATION  има категоричност – каквато черното предполага, има граници. Голямата чувствителност на художника към колорита, възторжената му свобода, смея да кажа и размахът в експресивните цветове – контрастират с очевидната му привързаност, пренесена през годините, към черното.

Картините са асоциативни – и художникът държи на това /за това говори и неименуването на нито една от картините/. Защото асоциацията е лично дело, вътрешно и интимно. На зрителя е оставена и тази свобода. Да осъществи сам в себе си онази  спойка между спомени, чувства и усещания, цялата недоосъзнавана свързаност във вътрешния свят на човека, която изниква при подтик от страна на изкуството. Едно пътешествие – припомняне на позабравени неща…“

Левент Море е роден през 1957 г. в гр. Казанлък, следва в Академията за изящни изкуства в Истанбул и продължава обучението си в Hochschule fuer Angewandte Kunst – Виена в класа на проф. Адолф Фронер. Днес, художникът живее и работи във Виена и София, а основното му ателие се намира в Казанлъшката розова долина.

Изложбата може да бъде видяна до 20 октомври в галерия „Нюанс“ на улица ул. Иван Денкоглу No 42 в София.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още