Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Скулптури с дъх на шампанско (ГАЛЕРИЯ)

Мултимедия

Скулптури с дъх на шампанско (ГАЛЕРИЯ)

Снимка:

В темата "Рокля" скулпторът Живко Седларски работи вече единадесета година. Творбите му пресъздават финеса, нежността и очарованието на жената, облечена в рокля. Често в скулптурите му виждаме роклята, а жената остава невидима. Но тя винаги се усеща като присъствие, настроение и характер. Така е и с „пенливите рокли”, сътворени от българския художник, който живее във Франция. Вдъхновени от шампанското, те ни разказват за жената в миговете, когато е весела и щастлива, омаяна от пенливото вино. 

Оригиналът на скулптурата „Пенлива рокля” днес се намира в Бон (Beaune) - градче в сърцето на френския регион Бургундия, известен с неустоимото си вино. Творбата тематично допълва интериора на централата на международния конкурс за вина „Феминализ”.

sedlarski-art.comsedlarski-art.com

Високата над 2 метра скулптура на жена в позлатена рокля с релеф на балончета е обсипана с над 2200 капсули от шампанско. Създадена е за десетото юбилейно издание на престижния винен конкурс през 2016 година. Във „Феминализ” вината се оценяват само от жени – професионалисти в лозаро-винарския сектор. В това издание на конкурса 700 дегустаторки оценяват близо 4000 вина от цял свят. По време на дегустацията българският скулптор представя изложба със свои творби, включително изработената специално за случая „Пенлива рокля”.

sedlarski-art.comsedlarski-art.com

Идеята си скулптурата да бъде покрита с капачки от шампанско (капсулите, които държат корковата тапа на бутилките с пенливо вино) авторът предлага, още когато получава поръчката да изработи творбата. Капсулите от шампанско са ценни за колекционерите и стойността им варира от  50 цента до 50 евро броят. Чрез винопроизводители, участващи в конкурса, необходимият за скулптурата брой  капсули от шампанско –  над 2200 е осигурен.

Формата на роклята идва в процеса на работата по творбата, разказва Живко Седларски.

„Идеята за формата се  роди спонтанно от същността на шампанското – пенливо вино с много балончета. От там дойде пяната, която да оформи бъдещата рокля. След конкурса скулптурата остана в централата на „Феминализ” в Бон.  Град, популярен със своето вино. Тъй като производителите на шампанско нямат достатъчно масиви, изкупуват бяло вино от този край, а след това го състаряват в изби под земята, които се намират в тунели, прокопани във варовикови скали”.

sedlarski-art.comsedlarski-art.com

След откупуването на оригиналната скулптура, авторът й прави нейни варианти, както и малка пластика на фигурата. Заедно с макетите и проектите, предшестващи оригинала се оформя цяла серия „пенливи рокли”. 

„ Една игра в тази тема, с няколко различни формата, защото при една скулптура от 15 до 20  см. трактовката е една, при половин метър друга, а при метър – два съвсем различна. За страничния наблюдател това са различни фигури, за мен са част от търсенето на една единствена”, пояснява творецът. 

sedlarski-art.comsedlarski-art.com

 „Пенливи рокли” с дъх на шампанско днес има във Франция, Швейцария и България. Много от тях са участвали и в изложби. 

За жената в пенлива рокля Живко Седларски казва: „Тя е весела. А една весела жена танцува, играе, развеселява”.  

sedlarski-art.comsedlarski-art.com


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още