Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Стоманените дървета на Живко Седларски (ГАЛЕРИЯ)

Мултимедия

Стоманените дървета на Живко Седларски (ГАЛЕРИЯ)

Авангардна природа в градска среда

Освен с ефектните си женски силуети в рокли от месинг и бронз, скулпторът Живко Седларски е популярен и с атрактивните си дървета от стомана. Изваял е над 80, като някои от тях достигат височина 7 метра.

Монументалните дървесни скулптури на българския художник са пръснати из Франция, където живее и твори от години. Те красят паркове, замъци, училищни дворове, площади. Италия и Китай също са приютили някои от оригиналните железни дървета на автора. А едно от по-малките кокетничи на верандата на частен дом в кв. „Лозенец” в София.

Началото

Историята на стоманените дървета на Живко Седларски започва преди 20 години, през 1998 г. Местната управа на град Бетон край Рен му поръчва да направи за улично кръстовище скулптура, която да пресъздава природата. Заради намиращия се наблизо парк решава да създаде гигантско дърво, високо 8 метра.

„Реших чрез скулптурата да пренеса частица от парка, частица от природата върху бетона, върху кръстовището", спомня си днес авторът.

Проектът претърпява промени. Дървото е завършено през 1999 година, с височина 4,5 метра и е поставено не в Бетон, а в частен парк в Нувуату, отново край Рен.

Идеята в развитие

Година по-късно през 2000 г. българинът печели конкурс за създаването на три мащабни скулптури на дървета за Лицея по ресторантьорство „Франсоа Биз” в Бонвил. Дърветата той изработва отново от стомана, с внушителните размери от три, четири и шест метра и половина.

„Разположил съм дърветата в триъгълник. Голямото е пред самия лицей. Четириметровото е встрани и гледа към Алпите. Третото дърво, най-малкото е вътре в самия лицей в един въздушен кладенец, ограден от четирите страни със стъкло. От едната страна се вижда кухнята, от другата ресторанта, от другите две страни се виждат администрацията и кабинетите на лицея.

Така, когато хората влязат в ресторанта виждат скулптурата, а от другата страна как храната им се приготвя в кухнята“, разказва създателят на композицията.

Гората на Живко

Мащабните дървета от стомана печелят популярност, харесват се и Седларски продължава да създава още от тях в по-широка гама размери, от 30-40 сантиметра до 6,5 метра. Днес изваяните от него дървета са повече от 80. Наричат ги „Гората на Живко” и могат да се видят на най-различни места.

Високо около метър дърво краси Ритуалната сватбена зала в град Рен.

Няколко кметства във Франция също си поръчват от големите метални скулптури, напомнящи ни за природата и гората.

3,5 - метрово дърво авторът изгражда за Лесотехническия лицей в град Фужер, като в процеса по създаването на скулптурата участват и завършващите тогава ученици.

Две триметрови дървета Живко Седларски има и в замъка Bois Guy (Боа Ги), където е експонирана емблематичната за твореца скулптура – „Rainbow In The Darк” - “Дъга в Нощта” - внушителна женска фигура в рокля от полирана неръждаема стомана. Именно тя поставя началото на темата „Рокля” в творчеството му.

В боулинг центъра на Cap Malo в Рен е разположена скулптурната композиция Forêt Malouine (Форе Малойн) от четири гигантски дървета с размери от 5,00 до 5,30 метра. Те изпълват вътрешното пространство на престижния за града развлекателен център.

Дърветата в Cap Malo се отличават цветово от всички останали, които авторът създава. Скулпторът твори стоманените си дървета в червен и син цвят. Винаги. Тези в боулинг центъра обаче са сребрист металик. Това става по настояване на архитекта на сградата и след сериозен спор между двамата.

„Идеята на архитекта е била вечер да се пускат светлини, които да се смесват върху дърветата. Ефектът беше изключителен. Ако знаех това, нямаше да споря толкова много“, признава с усмивка днес Живко Седларски.

Негови скулптури на дървета има също в Италия и Китай. Те са с височина 2-2.50 метра.

И ако в природата дърветата са широколистни и иглолистни, стоманените дървета на Живко Седларски се отличават по това от какъв метален профил са изработени - кръгъл или квадратен.

„Борове не правя, защото ми е трудно с игличките“, отсича категорично с широка усмивка скулпторът.

Получилият признание по света български автор е любител на природата. Затова и ателието му във Франция се намира в живописно селце, край река, сред дървета и много зеленина.

Визитка

Живко Седларски е роден през 1958 г. в гр. Елхово. Първият досег с изкуството получава в ателието на баща си – полк. Кольо Седларски, ръководител на Студиото на военните художници в България. За разлика от баща си, който рисува живопис, Живко Седларски избира скулптурата.

През 1977 г. завършва Техникума по керамика и стъкло в София, а през 1989 г. Националната художествена академия. Две години посещава курсове по анатомия в Медицинска академия при проф. Павлов. Специализирал е скулптура в Художествената академия в Берлин, Германия.

От 1991 г. живее със семейството си във Франция. Работи в областта на монументалната и малка пластика. Негови творби са притежание на музеи, галерии и частни колекции у нас, във Франция, Белгия, Германия, Испания, Швейцария, САЩ, Ливан, Китай и други страни по света.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати