Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Зима по сръбски – истинско месо, хрупкава туршия и хубави емоции

Мултимедия

Зима по сръбски – истинско месо, хрупкава туршия и хубави емоции

Ресторант „Котилото“ в Драгалевци – не е нужно да минавате границата, за да хапнете автентична сръбска кухня

В края на всяка година хиляди българи стягат куфарите и отиват да посрещат празниците в Сърбия. И когото и да попиташ защо, отговорите са еднакви: „Тази храна, това месо… Дюловата ракия, няма другаде такова настроение“.

Е, да знаете, че това е вярно, но само донякъде.

Защото автентична сръбска кухня вече няколко години има у нас. И може да бъде вкусена без да се пътува зад граница –  само на минути с кола от центъра на София. В сърцето на „Драгалевци“ има едно местенце – семейно и автентично, малко закътано, но много домашно и уютно. Сръбски ресторант КОТИЛОТО

Дори и само да минавате оттам и да хванете аромата, ще ви стане ясно, че сърбин трябва да готви в тази кухня. И ще сте познали.

Двама мъже стоят зад чудния ресторант в центъра на Драгалевци – българинът Йонко Георгиев и известният сръбски майстор-готвач Далибор Маринкович – Даци.

Питаме Йонко, единия от собствениците, защо така сръбската храна има друг вкус и не е като българската. Климатът – същия, полята – същите, рецептите – почти… Отговор обаче няма – с българско месо сръбска скара просто не става.

И не само скарата – и каймакът, и млечните продукти, туршиите ако щете – всичко е друго. Затова и Даци и Йонко не експериментират, а карат от Сърбия най-добрите продукти. На табелата пише „сръбски ресторант“ и двамата собственици се придържат към това обещание.

В продуктите им консерванти няма никакви, нищо не идва готово в плик. Взима се само прясно, а риск да застои или да се развали няма – всичко се разграбва веднага.

„И това е“, твърдят собствениците. Друга тайна на вкуса, освен автентичните продукти, няма.

Иначе самите рецепти не са тайна. Собственикът и главен готвач Даци често може да бъде забелязан на някоя маса как диктува рецептата на легендарния си боб на възхитена клиентка.

И както си е и традицията, като дойде зимата, летните салати се прибират и идва ред на туршиите и блажната кухня. Затова и всяка година Даци и Йонко два пъти сменят предложенията в менюто – лете и зиме.

Хрупкавата туршия и киселото зеле не се купуват готови, ами идват директно от бидона. Пушената сланинка на букови дърва също е домашно производство и е толкова крехка, че се топи в устата.

За любителите на екстремните вкусове има и Дяволски миш-маш. В него сладка чушка не присъства – всичките са люти. Телешките бузи в було на скара са зимен рай. А Йонко лично се кълне в качествата на Пушените свински чревца.

„Ако и вие цял живот сте си мислили, че не обичате дреболии – недейте. Опитайте. И аз мислех, че не ми харесва, но човек трябва да пробва всичко и тогава да реши“, уверява собственикът.

А знаете ли, че сърбите си тачат Новата година по стар стил – нощта на 13 срещу 14 януари.

Сигурно вече си представихте живия оркестър, дошъл специално от Сърбия и гозбите с истински сръбски вкус. Но недейте да се засилвате за утре вечер – всичко е резервирано от месеци.

Собственикът-готвач ДалиборСобственикът-готвач Далибор

 „Задължително има оркестър и голяма веселба. Печем прасе, правим най-доброто от зимното меню! Новата година е полята с много месо, ракия, туршия и музика до сутринта! Музикантите са златни медалисти фестивала в Гуча! Не знам тези момчета как не се изморяват, нямам представа откъде го взимат този въздух! Трябва да дойдете и да видите, за да усетите атмосферата!“ казва Йонко Георгиев.

А какъв е ресторантът им с Далибор с една дума, определя без да се замисли – „семеен“, ресторант на двама братя по професия. Нищо че във вените им не тече братска кръв. Важно е какви са хората в сърцата и душите си.

Ресторант КОТИЛОТО се намира в непосредствена близост до центъра на Драгалевци, на адрес: „ул. Крайречна“ No26 и ви очаква.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Илия Парев Изключително вкусна храна и уютно място
13.01.2019 10:55 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети