Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
 1. Начало
 2. Мултимедия
 3. Трендафила Трендафилова с „Фантастичен романс“ в Арт галерия „Нюанс“

Мултимедия

Трендафила Трендафилова с „Фантастичен романс“ в Арт галерия „Нюанс“

Трендафила след дигиталното е по-илюстративна и примамлива от всякога

Арт галерия „Нюанс“ ни кани на поредното въздействащо приключение в света на необятното изкуство - изложбата „Фантастичен романс“. След дълга живописна пауза, животопроемнящи обстоятелства и години дигитално бродене Трендафила Трендафилова – ТРЕ се завръща към боите и платното в един зашеметяващ пост-дигитален романс.

Вечно търсещата и трансформираща се художничка сега ни предлага нова страница от своя талант. Трендафила след дигиталното е по-илюстративна и примамлива от всякога. Разбира се, темите, свързани с общуването в съвременния свят, духовността, изразяването на чувствата днес, продължават да я вълнуват дълбоко и заемат централно място в нейното творчество.

„Fantastic romance“ е пост-дигитална серия живописни платна, в която представям моите лични преживявания и чувства, свързани с това да живееш в съвременния свят на предимно виртуален и дистанциран начин на общуване. Развитието на дигиталното като визия в творбите ми е и паралел с една утопия на живия свят. Фантастично защото намирам нещо свръхнеобикновено в запазената до момента триизмерна реалност в контекста на виртуалното ни съществуване. Вдъхновението ми главно произлезе като  някакво следствие от дигиталното рисуване и преглеждане на реалността през монитора“, разкрива пред Tribune.bg Трендафила.

Арт галерия „Нюанс“   Арт галерия „Нюанс“

От 14-те платна, които можете да видите в Галерия „Нюанс“, надничат автопортрети и смътни виртуални проекции. Сякаш се е опитала да вплете в композицията самата безбрежност на Мрежата.

„Темите за дублирането, транспортирането на физическата реалност във виртуална, обсесивността с преносимия монитор-дивайс, придаването на стойност на образа ни  чрез маниакалното му споделяне и публикуване в социалните мрежи ме вълнуват не само като визуален материал. Обожавам да вплитам символиките на спиритуалното, трансцендентното с тези на съвременния технологичен свят. За мен виртуалното е някакъв вид ново измерение, което е паралел с магическото, с желанието да усвояваме  свръхспособности, свързани с духовно пробуждане. Тревожното е че виртуалното и всички технологични иновации са външни средства, които са започнали да упражняват силен контрол върху нас, вместо да се явяват помощни средства“, споделя още художничката.

Арт галерия „Нюанс“   Арт галерия „Нюанс“

Арт галерия „Нюанс“   Арт галерия „Нюанс“

Проектът е реализиран в период от 18 месеца (2018-2020 година), заедно с куратора Ралица Герасимова и нейния лейбъл „ERG0 – Изкуството като следствие“. Няколко от произведенията бяха поместени в конкурса за съвременно изкуство, организиран от Галерия Нюанс „Миналото – Начин на употреба“ (2020 година), където пост-дигиталните приказки на Трендафила ѝ спечелиха първото място. Настоящата експозиция е част от наградата, предоставена от Галерия „Нюанс“.   

„От скоро започнах да вярвам, че мога да създавам сюжетите си и с присъствието на човешки фигури в тях. Освен това след като започнах да рисувам дигитално, в този период развих силен интерес към детайла и някакъв вид перфектност на линиии и нюанси. В по-ранните ми работи не влагах толкова търпение, не подготвях толкова дълго даден проект преди да бъде пренесен на платното. Всичко това се отключи и след  едно определено лично събитие. В по-ранните ми работи има едно много директно и експресивно отразяване на реалността. В новите има период  на изследване, преодоляване, сблъсък, има силен процес на преживяване“, разказва за своята промяна в творческия подход художничката.

Арт галерия „Нюанс“   Арт галерия „Нюанс“

За да видите и вие предизвикателствата на съвременния свят през очите на една млада и талантлива художничка, заповядайте в Галерия „Нюанс“ в столицата на ул. Иван Денкоглу No 42.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още