Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Трудовите инциденти у нас се запазват на равнището от 2017г.

Мултимедия

Трудовите инциденти у нас се запазват на равнището от 2017г.

С пускането на черни балони КНСБ отбеляза Международния ден на загиналите при трудови злополуки

КНСБ призова всички социални партньори да се присъединят към Световния ден на безопасност на труда, 28 април. Президентът на синдиката Пламен Христов посочи, че на ден 7500 души в света губят своя живот, ходейки на работа. Смъртните случаи в България са намалели от 94 на 92 през миналата година.

„Все пак на всеки четири дни един работник в България умира“, допълни президентът на КНСБ.

Той припомни, че в резултат на професионални заболявания и трудови злополуки в ЕС всяка година умират 200 000 души, като 52% от случаите са свързани с онкозаболявания.

„КНСБ настоява втора година правителството да приеме мерки за защита от канцерогенни мутагени на работните места у нас и да се приемат необходимите мерки за защита на работниците от тази, очевидно убийствена болест“, напомни Пламен Димитров.

По данни на НОИ трудовите злополуки в страната са колкото миналата година. Близо 2 млн. дни са загубени за българската индустрия в резултат на това.

Трудовите злополуки за 2018г. са 2914, а през 2017г. - 2911.

Най-много нарушения има на разпоредбите за здравословен труд в строителството, търговията на дребно, ресторантьорството, и т.н. На второ място са нарушенията на безопасността на работното оборудване, а на трето – на нарушение на нормите на хигиена, в т.ч. измерване на факторите на работната среда, осигуряване на лични предпазни средства, не се извършват специализирани медицински прегледи на служителите и др.

„ 4% от световния брутен продукт се губи от трудовия травматизъм най-общо. Нивата на трудовите инциденти в България се запазват на нивото от 2017г. Данните, макар и оперативни, показват, че предизвикателствата по отношение на борбата за здравословни и безопасни условия на труд, за качество на работните места остават“, подчерта и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той декларира, че приоритет на ведомството му остават политиките за подобряване на качеството на работните места, за намаляване на липсата на работни места, както и за намаляване на щетите от трудовия травматизъм в страната.

КНСБ се похвали, че реално за миналата година са подобрени условията на труд на 2000 работещи у нас. КНСБ помага и на деца, загубили родителите си. Абитуриентите, останали без родители поради трудови инциденти, ежегодно получават 200 лв. от „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов“. Отделно 48 деца на загинали при злополуки получават по 50 лв. стипендия месечно от този фонд.

Националната финансово-стопанска гимназия, НДК и Щрабаг бяха отличени от КНСБ с ежегодните награди „Прометея“ за безопасни и здравословни условия на труд.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати