Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. „Цветовете на земята“ в галерия „Нюанс“ през погледа на Димитър Труканов – Трукан

Мултимедия

„Цветовете на земята“ в галерия „Нюанс“ през погледа на Димитър Труканов – Трукан

Трукан е одухотворен художник, в неговия подход няма суета, няма претенции, няма и помен от прибързаност

Галерия „Нюанс“ представя изложбата „Цветовете на земята“. Абстрактните произведения на изкуството често са лаконични, те говорят с намеци, но това не означава, че зад привидната липса на фигуративност не се крият съвсем конкретни образи и разкази. Такава е работата на Димитър Труканов – Трукан. Като него самия, тя е задълбочена и прецизна, но същевременно е и смела и силна.

„Моите импулси, те си остават в процеса, а вече следствието, това, което се получава си има отделен живот и в крайна сметка всеки човек може да погледне произведенията по неговия си начин“, сподели за Tribune.bg художникът.

Трукан е одухотворен художник, в неговия подход няма суета, няма и помен от прибързаност. Той работи свободно и спокойно, в приятна изолация в ателието си. А то разбира се е разположено сред природата, просторно е точно така, че да не ограничава един творец с мащабно мислене.

„Чисто като фактология това е един отворен цикъл, който започна преди доста години. Влизам си периодично в него. Посоката е, че ходейки по земята ежедневно хората приемат всичко като една даденост и в един момент спираме да се вглеждаме и да виждаме това, което е под нас и около нас. При мен така се случи, че променяйки начина си на живот, започвайки от гърба на коня да виждам света, тази промяна в дистанцията, отделяйки се от земята и промяната на ритъма и скоростта, която ти дава също конят, променят веднага погледа ти, освежават го, изострят го, забелязват се други неща. И така, започнах с една серия видеа и фотографии от гърба на коня на всички годишни времена. Всеки ден в продължение на един дълъг период запечатвах, изследвах за себе си. Оформиха се едни много интересни абстрактни картини в движението“, разкрива Димитър Труканов.

В изложбата „Цветовете на земята“ художникът последователно продължава да развива своята авторска техника, чрез която създава скулптурни картини. Те са изградени от специално обработена хартиена каша. Фактурата на неговите произведения е постигната слой след слой, а цветовете са буквално вградени в цялостната структура на работите му.

„С хартията в състояние на каша много автори са работили и работят. Но това си е моят прочит почти вече 20 години. На мен много ми допадна самият процес и ми дава едни специфични усещания. Отговаря на моите търсения, на всичко, което ме вълнува. Процесът е обърнат. Тук няма плоскост, върху която ти рисуваш, изобразяваш. Тук по-скоро има едно обратно изграждане, има един процес, който аз като автор инициирам и този процес тече, не го оставям, докато не приключа и накрая всичко това го заливам с една доста сериозна маса от хартия, която напомня на земна маса, на глина, на кал. Получава се едно сливане на живописни графични скулптурни елементи“, разказва Трукан за своята авторска техника.

По думите му за някои свои по-големи творби, той е използвал около 160 -180 литра от мократа консистенция.

На въпрос какво го вдъхновява в забързаното ни ежедневие, кое е онова, което го откъсва от действителността, той отговаря:

„Това е един постоянен процес. Няма момент, в който да нямам желание да работя, нямам необходимост от някакви специални музи. По-скоро проблемът е да намеря времето и мястото. За мен, през последните години, най-добрият начин е да се изолирам от цивилизацията“, признава художникът.

Той споделя още, че темата, свързана със стила, не го вълнува и не разсъждава в тази посока.

„За мен е важно, че аз го правя, защото имам необходимост и желание. Това ми доставя огромно удоволствие. Намирам много неща. Нямам абсолютно никакви претенции. В процеса не мисля толкова за следствието, просто се хвърлям в него и си го преживявам. Трябва да кажа съвсем честно, че когато обърна вече изсъхналия хартиен фосил, го гледам като зрител и наистина мога да се потопя, да изпитам различни емоции, наблюдавайки го. Това е едно от нещата, които ми допадат в този процес. Интересно ми е“, разкрива още той.

Трукан не гледа на себе си като на някой, който целенасочено гласи някакви послания, не влиза в ролята на велик мъдрец, който иска нещо да разкаже и да получи.

„Аз го правя, защото наистина преживявам и се потапям в процеса. Щастлив съм от това нещо! Оттам нататък вече картините си заживяват свой собствен живот! Не влагам и не ги натоварвам с някакви главозамайващи теории и претенции, и очаквания. Това си е един естествен, спонтанен процес. Не случайно не влизам в затворено ателие, за да ги правя. На открито, под дърветатата се чувствам най-добре. Аз не очаквам идеалните условия, защото не вярвам, че такова нещо съществува! Когато дойде възможност се хвърлям зверски, и я използвам максимално, защото наистина никога човек не знае кога ще има друга възможност и въобще дали ще има такава“, категоричен е Димитър Труканов – Трукан.

Ако и вие искате да изживеете „Цветовете на земята“, можете да го направите в галерия „Нюанс“ до 24 февруари.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още