Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. В памет на жертвите на комунистическия терор (СНИМКИ)

Мултимедия

В памет на жертвите на комунистическия терор (СНИМКИ)

74 години от деня, в който комунистическата диктатура изби интелигенцията на страната и обезкръви политическия, военен и интелектуален елит

Почетохме Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. В столицата десетки граждани поднесоха венци и цветя пред Мемориала в памет на избитите. Пред параклиса в градинката на НДК свещеници извършиха молебен в памет на загиналите по време на тоталитарния режим.

Сред дошлите да се поклонят пред душите на мъртвите бяха председателят на парламента Цвета Караянчева, нейният предшественик Димитър Главчев, президентът Петър Стоянов (1997 - 2002 г.), председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, лидерът на БЗНС Николай Ненчев, лидерът на СДС Румен Христов и евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев.

И тази година церемонията мина под знака на отсъствието на президента, който този път е в Португалия.

Президентът Петър Стоянов коментира, че най-тежкото последствие от режима е омразата, която беше засадена дълбоко и трайно на българска почва.

Унищожено беше цяло поколение българска интелигенция. Това разделение, прокарано тогава и днес продължава да съществува. Това е най-голямото поражение, което комунизмът нанесе в морален план“, заяви той.

Нека никога да не забравяме истината и нека никога не се примиряваме с опитите за подмяна на миналото! Проклети завинаги да са имената на палачите! Поклон пред жертвите! Поклон пред мъченичеството им! Поклон пред десетките хиляди прекършени съдби! Поклон!“, заяви в емоционалното си слово Цвета Караянчева.

Отбелязването на днешния ден стана възможно след като през 2011 г. първото правителство на ГЕРБ взе решение на този ден да се почита паметта на жертвите на т.нар. „Народен съд“. Датата 1 февруари 1945 г., когато страната е под съветска окупация, влиза в историята на България с най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още