Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Все повече хора търсят ръчно изработени подаръци за празниците

Мултимедия

Все повече хора търсят ръчно изработени подаръци за празниците

Как едно хоби се превръща в начин на живот?

Наближават едни от най-светлите християнски празници. Всеки от нас се пита с какво да изненада любимите хора. Всеки търси нещо интересно и оригинално, което да остане във времето. Затова и много хора се радват на базарите, където се предлагат ръчно изработени предмети. Такъв е и "Магията на ръцете - базар за плетива, аксесоари и сувенири", който се провежда от 28 ноември до 2 декември в ЦУМ в София.

„Магията на ръцете“ събира на едно място различни творци, които предлагат прекрасни ръчни изделия. Ще видите как изненадващо хоби се превръща в магия, забава и страст.

„Аз се научих да плета още като много малка на 7-8 години. От начало плетях за себе си, след това за подаръци за приятели и така от шест години вече се занимавам съвсем професионално. Вече не е хоби, а начин на живот“, сподели за Tribune.bg Бонка Иванова, една от творците на ръчни изделия.

„Занимавам се с изкуство вече повече от 20 години. Всичко, което е свързано с работа с ръце ми харесва, правя го с много любов, от сърце. В началото не го правех с цел да печеля пари, защото от това не може да се печели, в никакъв случай. Правех го за удоволствие. То е нещо и като арт терапия за мене. Държи ме жива. Хората трябва да започнат да предпочитат ръчния труд.  Трудно е, но се борим да преодолеем другите пластмасови неща, които са навсякъде. Виждам, че все пак хората се ориентират към българското, към истинското и към направеното с любов и две ръце“, каза Елизабет Петрова.

„Бях инвестиционен банкер с дълъг стаж, но така се случи, че в един миг се прелисти страницата и се появи едно ново хоби, което не очаквах да стане занимание, но в крайна сметка се превърна в постоянно занимание, в едно вдъхновение, с което давам пример на хората, че никога не е късно да направиш превключване към нещо тотално ново“, споделя пред  Тribune.bg Лидия Братанова, която ръчно изработва чанти уникати.

„С рисуване се занимавам от 20 години любителски, само за себе си и за близки. С бижутата от три години. Моите приятели много ги харесваха и ме подтикнаха да започна. Носи изключително удовлетворение, защото влагаш всичко, което усещаш за света и виждаш в очите на хората такава радост, като застанат пред бижутата, че аз го определям като магия, размяна на енергии и вибрации. За мен продажбата не е цел. Това, което правя е удоволствие“, сподели за нас и Албена Калицин.

„Всичко започна от моето детство, когато обикалях покрай моята баба и моята майка, които шиеха, плетяха и ме запознаваха с българската шевица, нейните багри. Присъствах на това как подбират цветовете, което ми беше изключително интересно. Впоследствие завърших Техникума по дърворезба в Банско, а след това и Лесотехническия институт, където се научих да имам отношение към мебелите. Реших да събера всичко, което умея в едно, за да го покажа по един такъв начин. Това е моят протест срещу всичко, което ни залива по магазините. Защо трябва да имаме от тези ръчно изработени изделия? Защото те носят нашето автентично минало, това, с което са закърмени нашите баби и дядовци, майки и бащи, това, което ни дава и гордост, че сме българи. То е в нашите корени и е разпознаваемо от нас. Моята идея е да вградя автентичното, което виждам от миналото в един нов съвременен продукт“, обясни от своя страна Благовеста Владимирова.

Автор: Андреа Драганова

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети базар, Коледа

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство с третия мандат?
Покажи резултати Скрий резултати