Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. За първи път в България: Скулпторът Живко Седларски представя рокли от метал

Мултимедия

За първи път в България: Скулпторът Живко Седларски представя рокли от метал

Вдъхновява ме жената, която е представена във всяка една от скулптури, споделя творецът

Ефирни, смели, оригинални и от метал – това са роклите на Живко Седларски. Световноизвестният скулптор за първи път представя у нас пластики от серията „Роклята“. Официално това ще се случи на церемонията „БГ модна икона 2018“ на 12 декември.

„Избрах роклята, защото исках да пресъздам едно движение, необременено от детайли“, споделя българинът специално за Tribune.bg

„Темата за роклята дойде постепенно, в процеса на търсене на нещо ново. Тази година ще отбележа десет години откакто работя по нея. Дали ще продължа още десет, или след два месеца ще спра да я правя, това не мога да кажа. Вдъхновява ме жената, която е представена във всяка една от скулптурите“, подчерта творецът.

Жената не винаги присъства физически в неговите творби, но усещането за нея е силно. В роклите от метал жената е по-скоро загадка и силует, но именно тя е божеството, пред което творецът се прекланя.

Седларски започва да съчетава модата и скулптурата през 2008 г. Тогава създава и първата си рокля - „Дъга в нощта“. Тя от неръждаема стомана с височина 3.20 м., предназначена за частен парк във Франция.

И така до днес, когато в България той показва общо 15 от своите оригинални рокли скулптури - „Дъга в нощта“, „Андромеда“, „Полъх“, „Бяла тишина“, „Виенски валс“, „Звездите на Щутгарт“, „1910“, „Фукла“, „Спирална галактика“, „Жената на рибаря“, „Рокля сирена“ в три варианта и „Пенлива рокля“ в три варианта. Размерите на скулптурите са от 14 до 76 см., а материалите, от които са направени включват: месинг, гранит, неръждаема стомана и фибростъкло. Седларски сподели, че всички негови скулптури са изляти в България, въпреки че самият той живее и твори повече от 20 години във Франция.

„Избрах да живея във Франция, защото Франция беше страната на изкуството, страната на артистите, на художниците. Веднъж вече озовал се във Франция, разбрах, че този период отдавна е минал. Но бях поел по този път, минах го, извървях го. Останах там и започнах да се интересувам от съвременното изкуство, което в момента се създаваше във Франция и Европа“, сподели Седларски.

„Кристиан Лакроа!“, отсича той на въпрос кои дизайнери го вдъхновяват. И продължава: „ Лакроа е първото име, което мога да кажа, защото неговите рокли са изключителни и като форма, и като цвят, дори повече цветът в неговите рокли ми е влияел. Това е парадокс, защото скулптурата, която аз правя, не е цвят, а е обем. Той е един от авторите, които са ме вдъхновявали много. Други имена, които искам да спомена, са Азедин Алая, Пако Рабан, Кристиан Диор и всички, които са работили за него. Александър Маккуин също.“

А какво следва? „Надявам се, това, което съм сътворил в ателието да бъде реализирано в по-голям мащаб, в градска среда, паркова среда. Целта на скулпторите, които правя, е те да бъдат поставени на публично място и да бъдат наблюдавани и оценени от хората“, споделя Живко Седларски.

През 2019 година той ще реализира фреско за два пешеходни тунела в Китай с размер 840 кв. м. Темата за единия тунел е „Океан“, а за другия – „Джунгла“.

Автор: Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати