Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. „Зимният дворец“ - преди и след ремонта (СНИМКИ)

Мултимедия

„Зимният дворец“ - преди и след ремонта (СНИМКИ)

Обновеното съоръжение ще бъде официално представено утре

Откриват обновения „Зимен дворец“ утре. Ремонтираното съоръжение ще бъде посетено от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. За откриването е поканен и премиерът Бойко Борисов.

Съоръжението не беше претърпявало сериозна реконструкция от пускането си в експлоатция през 1983 г. въпреки че през 2014 г. кабинета Орешарски отпусна умопомрачителните 35 млн. лв. за ремонт, като беше обявено, че през 2015 г. ще бъдат отпуснати още 15 млн. лв.

Правителството на Борисов спря окончателно тази поръчка и пренасочи средствата в алтернативен значим проект – Арена Бургас, защото е трудно обяснимо как за обновяването на Зимния дворец ( с 2500 места) Орешарски предвиди 45% от парите, опуснати за много по-модерната и голяма „Арена Армеец“ (12 000 места). В резултат – днес имаме Зимен дворец, обновен чрез значително по-малко финансиране, както и зала „Арена Бургас“, която предстои да бъде завършена.

През 2017 година Министерство на младежта и спорта и търговското дружество„Академика 2011“ ЕАД осигуриха финансиране за извършване на ремонтни дейности, които да осигурят енергийна ефективност на сградата, както и необходимите условия за тренировки и състезания. Стойността на реконструкцията е 4 млн. лв без ДДС, от които 3 млн. лв. по договор с гарантиран резултат (ЕСКО ДОГОВОР) за енергийна ефективност и 1 млн. лв. 10-годишен кредит за строително-монтажни дейности.

Важно за трениращите беше, че ремонтът се извърши без да се прекъсва тренировъчната и състезателна дейност на федерациите.

Коридорите преди ремонта

Коридорите след ремонта

След приключване на ремонтните дейности залата разполага с изцяло обновени съблекални, бани и санитарни възли към тях, входно фоайе, лекарски кабинет, помещение за допинг контрол, обновена основна зала с ново осветление и климатична инсталация, нова мантинела, нови подови каучукови настилки, отремонтирани седалки и трибуни.Подновени са дограмата, електроинсталациите, канализационната и водопроводната инсталация, фасадите на сградата са топлоизолирани.

Навсякъде има ново ЛЕД осветление, което намалява общите експлоатационни разходи за обекта. Покривът е изцяло ремонтиран – с нова паро-, топло- и хидроизолация.

Преди ремонта

Броят на съблекалните е увеличен двойно, което позволява тренирането на по-голям брой клубове и състезатели. Изпълнено е ново LED осветление, което наред с всички изпълнени мерки за енергийна ефективност намалява общите експлоатационни разходи за обекта. Изпълнено е защитно покривало на леденото поле, което ще позволи провеждане на мероприятия в залата целогодишно без да се размразява леда.

След извършването на всички посочени дейности сградата доби съвременен облик и не отстъпва на добрите европейски и световни образци за подобен тип съоръжения. "Академика 2011“ започва ремонт и на тренировъчната зала, който ще струва около 1 милион лева.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема