Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 29 години от свалянето на Тодор Живков

Общество

29 години от свалянето на Тодор Живков

29 години от свалянето на Тодор Живков - Tribune.bg
Снимка:

Отбелязваме годишнина от 10 ноември

На днешния ден се навършват 29 години от свалянето на Тодор Живков. На 10 ноември 1989 г. Централният комитет на Българската комунистическа партия (ЦК на БСП) го освобождава от най-високата длъжност в партията и държавата, която заема в продължение на цели 35 години.

10 ноември се счита за деня, който слага началото на дългия и мъчителен период на българския Преход от Комунизъм към Демокрация. Следват три десетилетия на бавното възстановяване на българското общество от комунистическия режим.

Десетоноемврийският пленум е наричан от различни изследователи „преврат“, „тиха революция“ или „конституционна смяна“.

Смяната на Живков е продиктувана от външни фактори – по това време в Русия на власт вече е Михаил Горбачов и тече Перестройката. Промяната на ръководителя в София е организирано от Москва и изпълнено от най-близките хора на Живков в партията – Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и от Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов.

Само година по-късно БКП формално вече не съществува – преименувана е вместо това на БСП. Наследниците на комунистите обаче открито се гордеят с комунистическото си наследство и дори броенето на конгресите на партията не тръгва отначало.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати