Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 30 български учители ще преминат през обучение на ЦЕРН

Общество

30 български учители ще преминат през обучение на ЦЕРН

30 български учители ще преминат през обучение на ЦЕРН - Tribune.bg
Снимка:

През този месец 30 български учители ще преминат обучение в ЦЕРН, каза за БТА директорът на Народната астрономическа обсерватория с планетариум (НАОП) „Н. Коперник“ във Варна Свежина Димитрова.

Преподавателите ще бъдат в Европейската организация за ядрени изследвания една седмица. Освен теория, те ще преминат и през практически обучения, ще участват в експерименти, ще слушат лекции от български учени, които работят в ЦЕРН. Това ще бъде първата българска група, която ще има възможност да посети и новия портал на науката на организацията и да прави лабораторни упражнения, допълни Димитрова.

В групата са включени учители по физика и химия от цялата страна. Кандидатите да се обучават в ЦЕРН са били над 70, но са подбрани 30 от тях.

При предстоящото посещение ще бъде показана и изложба с работите на учениците, победители в националния конкурс, посветен на 70-годишнината на Европейската организация. Негови организатори бяха Обсерваторията, Община Варна, Регионалното управление на образованието в крайморския град, Съюзът на физиците в България, Териториалната организация на Научно-техническия съюз. Конкурсът бе в няколко категории - рисунка, модел, макет, постер, театрална постановка или видеоклип, и в него се включиха повече от 160 деца от 5 до 12 клас.

Междувременно Варна е домакин на лагера за подготовката на разширените състави на националния отбор на страната ни, който ще представя България на международните олимпиади по астрономия и астрофизика. Димитрова уточни, че децата решават теоретични, практически и наблюдателни задачи. От допуснатите 25 ученици в лагера за подготовка, възпитаниците на НАОП – Варна са осем. Преподаватели на олимпийците са Никола Каравасилев, учител по физика в ПЧМГ- София, Стефан Иванов, Явор Йорданов, Иван Попов, Александър Куртенков и Захари Дончев от Института по астрономия към БАН и д-р Ева Божурова от НАОП-Варна.   

Окончателният състав на националния отбор за международната младежка олимпиада по астрономия ще стане известен през следващата седмица.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати