Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 30 нови автобуса се включват по две от линиите на столичния градски транспорт

Общество

30 нови автобуса се включват по две от линиите на столичния градски транспорт

Със средно 10% ще се увеличат заплатите в градския транспорт

„От утре 30 нови автобуса се включват по две от линиите на столичния градски транспорт – 72 и 84. Автобусите са оборудвани, напълно готови и утре рано сутринта излизат по линиите, за да можем да продължим мащабната програма за модернизация на подземния и наземния градски транспорт“. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери готовността за пускане на новите автобуси в столичния градски транспорт. Събитието се проведе в гаража на „Столичния автотранспорт“ в „Малашевци“.

„В изпълнение на нашата визия за развитие на София като зелен град, за подобряване качеството на атмосферния въздух предприехме в последните години изключително мащабна програма, която с десетилетия не се е случвала в града“, добави Фандъкова.

Предвижда се до края на годината да бъдат пуснати още 82 автобуса. 22 от тях вече са налични и се оборудват. До края на месеца ще бъдат пуснати по други линии от градския транспорт.

„Започнаха да пристигат и съчленените автобуси. Те са общо 60. Очакваме и 13 нови трамвая и пускането на първия участък от линиите на метрото до края на годината. Това наистина са огромни инвестиции, сериозни резултати“, каза още Фандъкова. И подчерта, че е важно по улиците да не се движат 30-годишни автобуси, също и пътуването да бъде достатъчно комфортно на хората. Кметът се надява повече хора да използват градския транспорт, за да имаме и по-чист въздух.

Фандъкова обясни, че е поела ангажимент в проекта за бюджета с 10 милиона лева да бъдат завишени средствата, които общината отделя за транспортните оператори. Парите са за повишаване на заплатите на всички работещи в четирите транспортни дружества на София. Средно с 10% трябва да бъдат увеличени заплатите на всички.

„Заплатите ще се вдигнат от 1 февруари. Както във всички сфери, така и в градския транспорт има недостиг на работна ръка, тъй като шофьорите са доста конвертируема професия. Цяла Европа изпитва недостиг на шофьори и постоянно има примамливи оферти от Западна Европа“, заяви Слав Монов – изпълнителен директор на столичния автотранспорт.

По думите му в автотранспорта работят над 2000 души, от които около 1200 са водачите. Всички те ще получат увеличение на заплатите. В момента средната брутна работна заплата за шофьорите е около 1700 - 1800 лева.

„Както казах и на шофьорите преди малко, очаквам от тях да бъдат внимателни, да няма произшествия и да знаят, че трябва да бъдат внимателни към хората, които обслужват“, категорична е Йорданка Фандъкова.

Новите автобуси са нископодови, накланят се при спиране, за да може да е удобно за всички пътници, особено за хората с увреждания и за майките с колички. Те са климатизирани и разполагат със система за видеонаблюдение.

„Ние имаме грижата да осигурим достатъчно сериозни инвестиции, да модернизираме системата на автотранспорта, а вече конкретните решения кои автобуси по кои линии ще се движат, се взимат от „Столичния автотранспорт“ и Комисията по транспорт на база на техни експертни становища“, обясни Йорданка Фандъкова.

„Тези автобуси, които са газови са предназначени за равнинен терен и предпочитаме да ги пускаме в централна градска част. Автобусите, които ще отпаднат от линия 72, ще заменят по-стари автобуси по другите линии“, уточни Слав Монов.

Автор: Андреа Драганова


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати