Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 414 язовира са в аварийно състояние

Общество

414 язовира са в аварийно състояние

Снимка:

Кирил Войнов: Държавата си е на мястото и няма основания за безпокойство

6840 язовира има в България. От тях 414 са в аварийно състояние, 500 се смятат за опасни, а 10 са поставени под специално наблюдение. Това съобщи пред БНТ Кирил Войнов, заместник-председател на Държавната агенция за метрологичен и технически контрол.

В момента се извършва проектиране и проучване на 16 от язовирите, които са най-опасни, за да бъдат ремонтирани. Сред тях са „Бели Искър“ и „Огоста“.

Войнов обаче увери, че „държавата си е на мястото“ и няма основания за безпокойство. Правителството отпусна 500 млн. лв. за ремонт на язовири.

Според него проблемът с язовирите е при тези, които са общинска собственост, тъй като част от кметовете не се грижат за тях. 600 акта за нарушения са съставени на кметове.

В случая със скъсаната язовирна стена над село Нова Върбовка край Стражица, което наводни множество къщи и градини, става въпрос за паднал много интензивен дъжд за кратко време. Преливникът на язовира не е могъл да поеме водата и е започнал да прелива през короната на язовирната стена, което е предизвикало разрушаването.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още