Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 75 години от Деветосептемврийския преврат, който слага началото на 45-годишната комунистическа диктатура

Общество

75 години от Деветосептемврийския преврат, който слага началото на 45-годишната комунистическа диктатура

75 години от Деветосептемврийския преврат, който слага началото на 45-годишната комунистическа диктатура - Tribune.bg
Снимка:

БСП с честитка във Фейсбук

Днес се навършват 75 г. от Деветосептемврийския преврат, който слага началото на 45-годишната комунистическа диктатура в България.

В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. се извършва държавен преврат в страната, като е свалено законното правителство на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев. Отечественият фронт взема властта в България с помощта на въоръжените сили - формирования на Българската армия начело с поддържащи го офицери и силите на българската партизанска Народоосвободителна въстаническа армия (НОВА), както и силите на Трети Украински фронт на Червената армия, след като СССР обявява война на България дни по-рано.  След преврата България попада в съветската сфера на влияние.

Събитията на 9 септември са последвани от вълна на насилие. Тези масови беззакония продължават няколко месеца и са постепенно поставени под контрол от властите със създаването на т.нар. „Народен съд“ в края на 1944 г. Според различни оценки броят на убитите през този период е между 20 000 и 40 000 души.

Осъдените на смърт от т. нар. „Народен съд“ са 2 730 души — министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители. С помощта на Кремъл българската опозиция е смазана и Българската комунистическа партия поставя началото на тоталитарно управление, което продължава до 1989 г.

По традиция спорната дата 9 септември се чества от БСП.  БСП вече публикува честитка във Фейсбук.

Градската организация на БСП в София отбелязва 75-та годишнина от Деветосептемврийския преврат с различни събитие.

Лидерът на БСП - София Калоян Паргов ще присъства на тържественото откриване на изложбата „75 години от освобождаването на Източна Европа от нацизма. България“ в Руския културно-информационен център.

Калоян Паргов, членове на Изпълнителното бюро и на Градския съвет на БСП - София, народни представители и общински съветници от групите на социалистите ще поднесат цветя на паметника на Незнайния воин. Цветя ще бъдат положени и пред паметника на Съветската армия.

В навечерието на 9 септември от СДС-Бургас и Съюза на репресираните почетоха жертвите на комунистическия режим. Пред паметника до Апелативния съд панихида за душите на загиналите отслужиха представители на бургаското духовенство.

„На 9 септември България бе завладяна от щиковете на съветската армия, вследствие на това бе наложен мракобесен режим, който изби елита на нацията. Има повече от 32 000 знайни и може би още много незнайни жертви на този режим“, коментира общинският съветник от СДС-Бургас Тошко Иванов.

„9 септември е една от най-черните и тъжни дати в историята на България. От този ден започват злокобните и кървави дни и нощи на унищожаването и ликвидирането на интелектуалния потенциал на нацията. Днес роднини на жертви положиха цветя на паметника в Бургас със сълзи на очи и с надеждата злините на комунистическия режим никога да не бъдат забравяни", е позицията на СДС- Бургас.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети БСП, 75 години

Коментари (1)

ОБИКНОВЕН БЪЛГАРИН Е, то сега при краваро-евврогейските лизачи е в пти по-добре, след 30 годинит.н. демокрация, още не можем да стигнем нивото на 1988 година, от комунистиеският режим...ДА ЖИВЕЕ ГЕРП И ЛИЗАЧИТЕ ИМ...
09.09.2019 10:29 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати