Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. АИКБ: Помощта заради цените на тока трябва да стартира по най-бързия начин

Общество

АИКБ: Помощта заради цените на тока трябва да стартира по най-бързия начин

Снимка:

Да се ускорят всички процеси за получаването на обещаната от държавата подкрепа, призова Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в ефира на БТВ.

Добрин Иванов поиска да се направи организация, така че фирмите да могат още от 1 октомври да калкулират тази подкрепа и да бъдат сигурни, че ще я получат тази година в кратки срокове, за да могат да удържат цените на крайните продукти, които произвеждат и предлагат.

„Сметките за ток на българските предприятия бяха два пъти по-високи в сравнение със сметките има за същия месец миналата година. За септември се очаква да бъдат 2,5 пъти по-високи. Нормално е да се очаква покачване на цените. За това е важно тази помощ да бъде обявена и да стартира нейното изплащане по най-бързия начин“, обясни Добрин Иванов.

Председателя на КНСБ - Пламен Димитров заяви, че вече дори има фирми, които обмислят да освобождават работници и това трябва  пресечено.

„Със сигурност инфлацията върви нагоре, стоки като хляба ще стигнат до 2 лв. до края на годината. Дори и сега, когато цените на тока за домакинствата се фиксирани до края на годината, всички други стоки вървят нагоре“, добави Пламен Димитров.

„Още от 1 октомври трябва да бъде вдигнат прага на бедност, да имаме допълнителни мерки от бюджета. Водим вече преговори с министъра на труда, настояваме да има увеличение на доходите във всички сектори“, отбеляза председателят на КНСБ.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема