Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Александър Николов: Няма да намалим производството на ток и износа му

Общество

Александър Николов: Няма да намалим производството на ток и износа му

Александър Николов: Няма да намалим производството на ток и износа му - Tribune.bg
Снимка:

Няма да намалим производството на ток и износа му. Ползите да сме част от европейския пазар са повече, отколкото да не сме", заяви министърът на енергетиката Александър Николов пред Нова телевизия.

„За спиране на износа на ток от България може да се говори, само ако сме съгласни да не сме в европейската общност и да нямаме всички ползи, които имаме от европейския пазар, обясни той.

„Ако спрем износа на ток - цената ще падне. Но това ще доведе до сериозни последствия за България. Глобата е едно на ръка. Това, че в момента успяваме да балансираме с енергийното си производство на ток е добре, ако го направим ще имаме полза, но краткосрочна. Дългосрочно - Румъния и Гърция са ключови партньори и е хубаво да имаме добри отношения. Ако ние направим това сега, ще пострадат много те. И можем да очакваме абсолютно същата реакция от тях, когато се нуждаем. Има правила, които трябва да се спазват дългосрочно“, уточни той.

По думите му е факт, че енергийната криза е криза за цяла Европа. „Тя не е само в България. Страната ни, с мощностите, с които разполага, балансира целия регион“, категоричен бе енергийният министър.

По думите му не са много мощностите, които са в ремонт и в момента БЕХ проверява кои са те и защо ремонтът им е отлаган.

Коментар от него дойде и за това дали е възможно общините, които изключват осветлението, и училищата, болниците и манастирите, които се сблъскват с проблеми заради високите цени да преминат на регулирания пазар на електроенергия.

„Не, не може да стане. Има краткосрочни и дългосрочни мерки. Краткосрочните са компенсациите, които са планирани. Дългосрочно, което трябваше да се направи много назад във времето, през следващите няколко месеца ще го направим - е всички административно директно или индиректно свързани бюджетни социални организации да преминат в общ пул, за да има предвидима цена“, уточни Николов.

Той засегна и сметките на студентите, живеещи в общежития, които заплащат високи сметки за ток поради факта, че сградите са регистрирани като юридически лица и са на свободния пазар. „Към момента те ще получат размера на компенсациите, който е валиден в цялата страна“, обясни министърът.

„Пазарът, за да е максимално ефективен, трябва да е отворен за всички“, каза Николов.

На въпрос за Булгаргаз и за смененото ръководство, той заяви: „Това е следствие на данни от проверки, които са извършени. Цената на природния газ за януари месец е функция на решения на ръководството на Булгаргаз. Можеше повишението да е с 5%, а не с 30%. Вместо да се защитава обществения интерес, се защитава търговския интерес. Чий е този интерес - ще се установява занапред.  Твърдя, че ръководството на Булгаргаз не са работили в интерес на Булгаргаз“, отсече още министърът на енергетиката.

Той посочи, че предложените решения от тяхна страна са приети директно от КЕВР.

„Естествено, че с поведението си са вдигнали цените. България разполага с два дългосрочни договора и с хранилището в Чирен. Управлението на тези договори и хранилището и възможните действия, които можеха да бъдат предприети, водеха до сценарий, в който повишението можеше да е 5%“, категоричен е Николов.

По думите му хранилището в Чирен не е пълно и не е наблюдавано както трябва. Ако днес Русия ни спре природния газ, то има за цял месец. Няма да се компенсира изцяло липсата на природен газ, но имаме потвърждение на партньорите ни от Азербайджан, че ще има доставки.

„Относно това дали някой се опитва да овладее енергетиката - за последните шест седмици няма сменен нито един изпълнителен директор на системните дружества“, подчерта министърът.

Николов заяви, че предстоят преговори за цената на газа и се надява, че тя няма да зависи от случващото се между Русия и НАТО.


Топ новини

виж още
Актуална тема