Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Александър Томов: „Националната лотария“ е плащала 7% данъци вместо 15

Общество

Александър Томов: „Националната лотария“ е плащала 7% данъци вместо 15

Александър Томов: Националната лотария е плащала 7% данъци вместо 15 - Tribune.bg
Снимка:

Всичко тръгна от публикации в някои медии, вероятно заради конфликт между собственици в хазарта. Националната лотария, може би и други субекти, са плащали не 15% по закон, а 7 или 8%". Това коментира икономистът и бивш собственик на ЦСКА Александър Томов пред bTV.

„Законът е категоричен, най-вероятно Комисията по хазарта е третирала „Националната лотария“ като нехазартна игра. Тук става дума за големи суми. Държавата в момента обаче изчаква прокуратурата“, обясни той.

„Годишните финансови отчети на лотарията явно не са давани като цифри. Тези контролни органи не са могли да гледат нещата. Прокуратурата трябва да отговори има ли укривани данъци, в какви обеми са тези данъци“, коментира Томов.

"Да се разбере дали Комисията по хазарта е дала възможност някой да се ползва с определени права. Създавани ли са привилегии за определени фирми? Ако се тръгне по пътя на национализацията на хазарта ще има съдебни дела и искове. Този, който е давал лиценза, носи отговорност пред обществото“, каза още Томов.

„Трябва да се промени регулацията, да се взима повече под формата на данъци. Не може хазартът да бъде толкова публичен и грабителски. Без анализ, просто така да се национализира, това не прилича на добра политика. Какво ще загубим от национализацията, трябва да е ясно. Хвърля се тежък камък върху нашите данъчни власти. Кой е разрешил всичко това“, попита Томов.

„Против съм да се закрие „Левски“. Ако държавата каже "А" да каже и "Б". Ако национализират лотарията, не трябва да се закрива клуба. Същото бе направено и с ЦСКА. Феновете имат достатъчно сила да съхранят себе си“, допълни той.

На въпрос дали един фен клуб може да повлияе за дадено решение, Александър Томов заяви, че феновете са достатъчна сила да защитят себе си и клуба, като и да организират протести.

Малко по-рано днес от Агенцията за държавна финансова инспекция изнесоха данни от проверката в Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Шефът на финансовата инспекция Георги Начев съобщи, че от 2014 до 2019 са платени 500 млн. лева на държавата. Само държавното тото е плащало 15% върху всеки залог за талонче. Останалите са облагани като за друг тип игри и са плащали по-малко, стана ясно по време на брифинг.

В края на миналата година Специализираната прокуратура обяви, че започва проверки на фирми на Васил Божков, свързани със залози у нас. Беше образувано досъдебно производство за престъпление, извършено през декември 2017 г. в София. Става въпрос за сигнал от Цветомир и Боян Найденови, който включва също така и данни за изнудване чрез принуда, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда, припомня novini.bg.

През 2014 г. "Националната лотария" не плати нито един лев данък, в резултат на "забравен текст" в закона, според който, тези игри подлежат на облагане. През 2015 г. бе въведен данък 15% от оборота на дружествата с лиценз за извършване на лотарийни игри. Сигналът на Цветомир Найденов е, че от 2015 г. до момента, "Националната лотария" не плаща дължимия по закон данък - 15%, а заплаща 20% такси от комисионни, което е задължение за друг вид хазартен лиценз. Държавната комисия по хазарта (ДКХ) ръководена от Александър Георгиев се държи повече от странно, пазейки пълно мълчание по темата. Според изнесените обвинения от страна на Цветомир Найденов, ДКХ години наред е работела под пълното въздействие на Васил Божков, акционер в "Национална Лотария" както и в Еврофутбол, Евробет, и др. Многократно са възпрепятствани множество оператори от издаване на хазартни лицензи в България (б.а. - такива са случаите с Betfair, Betstars, Novibet, и др.). Тази порочна практика трябва да бъде един път за винаги прекратена и държавата е необходимо да се намеси решително.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Радост вкъщи Бря, Добрият вълк Лупи голям разбира, бе - и хазарта му е силната страна...
22.01.2020 23:19 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати