Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Алексиев: Застрахователите на кораба „Вера Су“ ще възстановят на държавата направените разходи

Общество

Алексиев: Застрахователите на кораба „Вера Су“ ще възстановят на държавата направените разходи

Алексиев: Застрахователите на кораба Вера Су ще възстановят на държавата направените разходи - Tribune.bg
Снимка:

Застрахователите на кораба Вера Су“ заседнал край Камен брягса са поели ангажимент да възстановят вече направените, както и бъдещите реални разходи на българската страна,  съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев. Това стана ясно по време на видеоконферентно заседание с представители на ИА „Морска администрация“ и членове на местния щаб.

„От началото на действията по спасяване от страна на държавата, вълните в района не са падали под 2-3 бала. Реално, атмосферните условия ни позволиха да работим по кораба едва 3 дни и то като се поемаха огромни рискове“, отчете по време на срещата изпълнителният директор на „Морска администрация“ капитан Венцислав Иванов.

Той добави, че в малкото благоприятни от метеорологична гледна точка дни, са извършени необходимите водолазни огледи, осигурен е достъп до кораба, източени са над 30 тона гориво и смазочни материали, освободени са около 300 тона от товара, изграден е фарватер за безопасното приближаване на технически и плавателни средства до кораба, плавателният съд е укрепен с котви и въжета, за да не се разруши от сблъсъка със скалите и целият екипаж е евакуиран.

„Представителите на компанията по спасяване заявиха пред мен, че това е много сложна операция, за която те не поемат гаранции в разумни срокове“, обясни министър Алексиев. 

„Искам да благодаря на всички участници до момента в спасителната акция и още веднъж да подчертая, че няма забавяне от страна на българската държава. Работата, която се свърши в рамките на тези 3 дни е огромна и бе най-адекватното решение в настоящата ситуация“, допълни той.

Предстои корабът да бъде разтоварен, да бъде укрепена пробойната в корпуса и плавателният съд да бъде изведен. По време на заседанието бяха обсъдени и всички възможни сценарии на бъдещи действия, спрямо атмосферните условия, както и всички действия за защита на интересите на българската държава, казват още от транспортното министерство.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети