Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Анна Стойкова, Герб: С изложба за жестовия език показваме частичка от живота и културата на глухите

Общество

Анна Стойкова, Герб: С изложба за жестовия език показваме частичка от живота и културата на глухите

Г-жо Стойкова, разкажете ни за изложбата “Българския жестов език - пълноценно общуване за всички”.

Тя е осъществена от Столична община по случай Международната седмица на глухите (МСГ) 2022 г. С подкрепата на организациите за и на глухите и сляпо-глухи лица. Позиционирана е в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов” и показва достъпността, която СО осигурява на глухите и сляпо- глухи лица при административното им обслужване.

Представени са също така и проекти, свързани с българския жестов език и осъществени от организациите на и за глухите хора: проекти свързани с театър, международни конференции, обучения както и няколко пана, които поясняват що е то идентичност и култура на глухите хора. С изложбата целим да покажем на обществеността частичка от живота и културата на глухите и сляпо-глухи лица и да ги приобщим в живота на нашия град.

Откриването на изложбата премина много емоционално с участието на много представители на организациите на и за глухите хора. За настроението се погрижиха група „Жестим” и театър  „Мим-Арт”, които изпълниха песента „Чудеса” за което им благодаря!

Споменахте Международната седмица на глухите, как се отбелязва тя?

На 23.09 е международния ден на жестовите езици, а седмицата през месец септември, която е цяла и включва 23ти септември е Международната седмица на глухите. Тази година тя се отбелязва от 19.09 до 25.09.2022 г. За първи път инициативата се отбелязва от световната федерация на глухите през 1958 г.

Поздравявам всички глухи хора по случай Международната седмица на глухите и им желая да са здрави и успешни, да имат доверие в институциите и всички заедно да работим за тяхната равнопоставеност!

Радвам се, че като координатор по темата опознах частичка от света на глухите и намерих приятелства, но най-вече видях хора - знаещи и можещи и работещи за кауза!

Осъществихте ли Кръглата маса, за която анонсирахте преди време?

Да, с европейско финансиране по програма “Добро управление”, СО като партньор на фондация „Заслушай се” бе формален домакин на Кръгла маса по проект „Провеждане на застъпническа кампания за прилагане на Закона за българския жестов език на местно ниво”.

Бяхме поканили представители на местната власт от по-големите градове в България, където има повече глухи хора, за да предадем опита, който СО придоби при прилагане на Закона за българския жестов език. Проведохме полезна дискусия и се надявам, че сме били полезни на всички участници.

Какво следва от тук нататък по темата?

Трябва да дадем време на СО да изпълни всички мерки и дейности от Плана за действие по прилагане на ЗБЖЕ и да проследим как се ползва осигурената достъпност от глухите и сляпо-глухи лица. Разбира се е много важно организациите на и за глухите хора, с които осъществихме широка дискусия по темата, да бъдат активни, да информират глухите хора за тази достъпност, за да се възвърне в тях доверието в институциите.

При откриване на изложбата обявихте още един пилотен проект, по който Столичната община работи, разкажете ни за него.

Да, това бе моята изненада към глухите хора! Благодаря на г-жа Фандъкова, г-н Георгиев и на г-н Боршош, които подкрепиха идеята ми, свързана с Детските градини. Подготвяме проект, по който 14 детски градини ще бъдат посещавани веднъж месечно от жестов преводач и глух човек, за да преведат на жестов език детски песнички, които децата изучават по подходящ начин. Целта на проекта е децата да осъзнаят, че има техни връстници, които са глухи и единствения начин да се разберат е жестовия език. С подобни проекти имаме шанс да премахнем разделенията в обществото и да приобщим глухите хора към живота в нашия град. Надявам се проектът да се реализира и да бъде успешен!


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети