Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Анна Стойкова, ГЕРБ-СДС: Намерихме правилния подход да върнем доверието на глухите хора към институциите

Общество

Анна Стойкова, ГЕРБ-СДС: Намерихме правилния подход да върнем доверието на глухите хора към институциите

Анна Стойкова, ГЕРБ-СДС: Намерихме правилния подход да върнем доверието на глухите хора към институциите - Tribune.bg
Снимка:

„Уважаеми колеги, докладът на кмета Фандъкова касае прилагането на Закона за българския жестомимичен език, приет на 21.01.2021 г., съгласно който, че до края на 2022 г. всички държавни и общински институции и органи на местното самоуправление трябва да осигурят превод на български жестомимичен език, извън осигурения по чл. 20 от Закона, при административно обслужването или при мероприятия с участието на глухи и/ или сляпо-глухо лица. Законът признава БЖЕ за официален и равен на българския словесен език и осигурява равен достъп до информация и образование, както и достъп до всички сфери на социалния живот за глухите хора“, заяви общинският съветник от ГЕРБ Анна Стойкова.

Тя припомни, че един месец след приемане на Закона кметът на София Йорданка Фандъкова създаде работна група, която да обследва прилагането на ЗБЖЕ в част административно обслужване.

Впоследствие по решение на СОС, със заповед на кмета бе ситуиран КС, с участието на всички заинтересовани страни - столична администрация, районни кметове, общински съветници и 4-а глухи консултанти, избрани на конкурсен принцип.

„Благодарение на конструктивния диалог, множество работни срещи и заседания взехме, надявам се, правилни и адекватно решения, като гарант за това беше именно участието на 4-та глухи консултанти-те най-добре знаят какви са потребностите и очакванията на хората от глухата общност. Смятам, че намерихме правилния подход и приключихме работа с удовлетворение и готовност да продължаваме да си бъдем взаимно полезни. Защото това е началото - обединихме се върху:

Обобщени мерки и дейности за прилагане на ЗБЖЕ в част административно обслужване;

Критерии за заснемане на видеа на БЖЕ;

Правила за административното обслужване, които станаха основа за разписване на Плана за действие, който гледаме сега“, отчете още Стойкова.

Основните дейности за осигуряване на достъпност за административното обслужване на глухи и сляпо-глухи лица, залегнали в Плана за действие, са в три направления:

обслужване на място чрез създаване на тристранна онлайн връзка между глухото и/ или сляпо-глухото лице, жестовия преводач и администратора на съответното обозначено и технически обезпечено гише; ➢ електронния портал на СО, където се създава Рубрика, разпознаваема и насочена към глухите хора и на която ще се качват видеа с информация преведена на БЖЕ;

осведомителни обучения за живота, културата и идентичността на глухите и сляпо-глухи лица, насочена към столичната администрация; Именно тези дейности са разписани като етапност и срокове в Плана за действие.

„И както казах това е началото - защото глухите хора трябва да си възвърнат доверието в институциите, да осъзнаят, че СО създава достъпност за тях, за да са част от живота в града ни и че чакаме обратна връзка от тях - ще има мониторинг и анализ за да се прецени с какво да се надгради или какво да се промени. В този процес ще разчитаме и на НПО-а на и за глухите хора, за да може информацията за тази достъпност да достигне до повече хора от тази общност“, допълни още тя.

През месец септември по случай МСГ се планира Кръгла маса по европейски проект, на която ще бъдат поканени представители и на няколко големи града от страната, за да можем да предадем опита и на другите общини, защото пътя, който извървяхме е показателен за това, че прилагането на един нов закон трябва да се осъществи чрез широка дискусия със заинтересованите страни.

„Уважаеми колеги, искам да си пожелая, Плана, който приемаме да бъде успешно реализиран и да бъдем истински полезни за тази част от обществото ни. Аз лично ще продължа да работя по тази тема, която превърнах в лична кауза", подчерта Стойкова.  

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати